(Sponsoreret) Jeg har i mine sidste to indlæg været omkring omega-3, hvad det er, hvorfor det er sundt samt givet råd til, hvordan man vælger en god fiskeolie, hvis man ikke får nok omega-3 gennem sin normale kost. Dette indlæg kommer til at fortsætte lidt i samme spor. Det kommer nemlig til at omhandle krill-olie.
Hvad er krill-olie?
Krill-olie er forholdsvist nyt på det danske marked. Krill-olie er udvundet fra små lyskrebs. Lyskrebs lever i det meget kolde vand ved antarktis, og deres cellevægge består derfor af lange umættede omega-3 fedtsyrer. Dette er med til at gøre dem bløde og flydende ved meget lave temperaturer som i det kolde vand. De er derfor ligesom fiskeolie rige på de sunde fedtsyrer EPA og DHA. Men olien adskiller sig alligevel fra fiskeolie på flere punkter.
Antioxidanter i krill-olie
Krill-olie indeholder antioxidanter i form af astaxanthin, A-vitamin og E-vitamin. Disse antioxidanter beskytter selve olien mod harskning (oxidering), som jeg var inde på i dette indlæg. Derudover har antioxidanter en lang række andre positive effekter i den menneskelige organisme. Blandt andet beskytter de mod frie radikaler, som vi udsættes for gennem sol, forurening, rygning med mere. De fleste kender antioxidanterne E-vitamin og A-vitamin, hvorimod astaxanthin er mere ukendt. Astaxanthin er et rødt-orange pigmet, som findes i marine dyr. Det findes ligesom E-vitamin i cellernes membraner (cellernes afgrænsning mod omgivelserne), hvor de beskytter cellerne mod frie radikaler.
Fosfolipider i krill-olie
Krill-olie adskiller sig også fra fiskeolie ved, at en stor del af omega-3 fedtsyrerne er bundet til fosfolipider, hvor de i fiskeolie hovedsageligt er bundet til triglycerider. Fosfolipider er vigtige byggesten i vores cellevægge. Menneskekroppen kan selv danne de fosfolipider, som er vigtige for normale cellefunktioner i kroppens væv. Af denne årsag anses fosfolipider ikke for at være essentielle. De fosfolipider, som består af cholin og omega-3 fedtsyrer, er dog essentielle, hvilket vil sige, at vi skal have tilført dem via kosten, da vi ikke selv kan danne dem. Cholin spiller blandt andet en vigtig rolle i det centrale nervesystem.
Fosfolipider består af to fedtsyrer i stedet for tre fedtsyrer som triglycerid. Der hvor den tredje fedtsyre på triglycerid sidder, sidder der i stedet fosfat. Det interessante ved fosfolipider er, at de på grund af deres opbygning optages anderledes end triglycerider. Når vi optager fosfolipider, bliver den ene fedtsyre spaltet fra i maven ved hjælp af enzymet fosfolipase. Dette resulterer derved i en fri fedtsyre og en såkaldt lysofosfolipid. Lysofosfolipid kan optages direkte fra tarmen, hvorimod de frie fedtsyrer fra både triglycerid og fosfolipider bliver indbygget i såkalte miceller sammen med galdesyre og monoglycerid. Herfra kan de så optages i kroppen fra tarmen. Det er altså langt mere enkelt at optage krill-olie end normal fiskeolie på grund af indholdet af fosfolipider.
Krill-olie eller fiskeolie?
Men hvad skal man så vælge, fiskeolie eller krill-olie. Fiskeolie og krill-olie har hver deres gode egenskaber. Fiskeolie er langt højere på EPA og DHA end krill-olie. Krill-olie optages dog bedre end fiskeolie, og dette kan muligvis gøre op for en smule af det mindskede indhold af EPA og DHA. Derimod indeholder krill-olie flere antioxidanter og større mængde fosfolipider end normal fiskeolie. Man skal derfor gøre op med sig selv, hvad man vægter højest. Hvis man gerne vil have alle de gavnlige effekter fra både fiskeolie og krill-olie, kan man med fordel veksle mellem fiskeolie og krill-olie.
Prøv fx krill olie fra Dailycare – vejledende udsalgspris er 99.95 for 30 stk (1 måned).
Kilder: Sund-forskning.dk