MMMMhhh..
Nødder og kerner smager super godt, og så er de ultra sunde, det ved vi alle efterhånden. Grunden til at de er så sunde, er blandt andet deres høje indhold af det sunde enkelt-umættede fedt. Desuden er nødder og kerner en rigtig god kilde til kostfibre og en lang række vitaminer og mineraler. Mange er rigtig glade for at spise nødder både som mellemmåltider og som en del af hovedmåltiderne.
Men nødder og kerner indeholder også meget fedt, som gør at de er en kalorietæt fødevare. Derfor kan de hurtigt gå hen og blive et farligt bekendskab, da man hurtigt kan komme til at spise lidt for mange, end hvad badevægten bryder sig om. Derfor har jeg valgt at skrive dette indlæg, for at hjælpe dig med at finde ud af hvor mange du kan “tåle”. Det er særligt relevant for dig der gerne vil tabe dig, eller generelt skal passe på vægten.
Brug din vægt
Det kan være godt at veje sine nødder. Så er det nemmere at holde styr på hvor meget man spiser og man kan let regne ud hvor mange kalorier man egentlig får. En god tommelfingerregel kan være max. 50 gram nødder om dagen, hvis du gerne vil forsøge at undgå et kalorieoverskud – som jo i sidste ende, over en længere periode kan lede til at man tager på.
Du kan veje nødderne og putte i poser, så har du bedre styr på mængden. Her er en oversigt over cirka hvor mange kalorier forskellige nødder indeholder per 100 gram:
- Mandler: 530 kcal
- Hasselnødder: 600 kcal
- Cashewnødder: 600 kcal
- Valnødder 680 kcal
- Paranødder: 680 kcal
- Pinjekerner: 700 kcal
Hvorfor fedt?
Det umættede fedt fra nødder er super sundt. Jeg vil kort forklare hvorfor vi skal have fedt i vores mad.
De fleste af kroppens celler har en celleskal (cellemembran), som er lavet af fedt. For at den har den rigtige gennemtrængelighed til næringsstoffer (permeabilitet), så er det bedst at den er lavet af en tredjedel mættet fedt, en tredjedel enkeltumættet fedt og en tredjedel flerumættet fedt. Det mættede fedt er nemt at få nok af, da det findes i mange mælkeprodukter (fx. ost, fløde, cremefraiche, sødmælk) og kødprodukter (og kokosolie faktisk også – læs mere om det her!). Men det umættede fedt er lidt sværere, da det ikke er så stor en del af den normale danske kost. Det er fx. avocado, planteolier, oliven, fede fisk og så selvfølgelig nødder, kerner og frø. Du behøver ikke være nervøs for om du får for meget umættet fedt i forhold til sundhed, det er mest i forhold til vægttab du skal være opmærksom.
Ristede salte nødder
De naturlige, rå nødder er sundere end de ristede og saltede nødder, pga. saltet, olien og temperaturen de er ristet på. Men de er stadig sunde, så det kan være en god idé at anvende disse i madladvningen, fx. ovenpå en salat eller stegte grøntsager, for at give noget lækker crunch og umami. Så bruger man ikke ligeså mange, som hvis man bare spiste en pose som snack, men får nydelsen af dem alligevel.