Friske krydderurter giver smag og duft til maden, så vel som i køkkenet. De fleste krydderurter er nemme at dyrke selv, men kan selvfølgelig også købes i de fleste dagligvareforretninger.
Krydderurter i potter holder normalt længere end afskårne krydderurter, og afskårne krydderurter skal opbevares i køleskabet. Krydderurter fås også som tørrede krydderier, men de friske krydderurter smager og dufter altså bare af mere. Og så kan de virkelig friske smagen op i ellers simple retter!
Vi vil guide dig igennem de mest anvendte krydderurter og give et bud på hvilke retter de kan anvendes i. Nederst i indlægget finder du en oversigt over hvordan, du kan bruge dine små krydderurterester.
Basilikum
Basilikum er let krydret med undertoner af peber og har en parfumeret smag. Basilikum går godt sammen med det søde køkken, prøv jordbær og basilikum, du kan også tage en håndfuld basilikum i chokoladekagen. Brug basilikum i en tomatsalat, eller benyt det i eller toppet på en italiensk ret så som pizza eller en pastaret. Gør dig selv den tjeneste at lave basilikum fra bunden, det smager fantastisk.
SE OGSÅ: Hjemmelavet pesto
Basilikum tåler ikke høj varme, derfor bør frisk basilikum altid tilsættes den færdige ret eller bruges i kolde retter som fx i en salat.
Timian
Timian har en krydret smag og duft, og der er store variationer blandt de forskellige arter af timian. Stilken benyttes ikke, men bladene og blomsterne gør. Prøv timian ovenpå ovnbagte grøntsager. Timian er også god i gryderetter, og smager skønt i en marinade til kød.
SE OGSÅ: Kartoffelsuppe med timian
Timian tåler kogning og varme og må gerne tilsættes retten fra starten. Husk smagen bliver kraftigtere ved opvarming.
Oregano
Oregano smager let bittert og minder lidt om timian. Oregano er god i det italienske retter, som pasta og pizza. Derudover er krydderurten også god i supper, fjerkræ- og grøntsagsretter.
SE OGSÅ: Pizza med oregano
Dild
Dild har en frisk og aromatisk duft, og smager pikant krydret. Dild går rigtig godt til fiskeretter og som pynt til nye kartofler. Derudover er dild også god i dressinger, kryddersmør og salater. Prøv dild i en agurkesalat.
SE OGSÅ: Kartoffelsalat med dild
Dildbladene kan fryses og bruges direkte fra fryseren i retten.
Koriander
Koriander har en lidt besk krydderismag. Koriander bruges især i asiatiske, syd- og mellemamerikanske retter, blandt andet i supper, salater og wokretter. Koriander kan også benyttes i salsa, guacamole eller som topping på chili con carne.
SE OGSÅ: Guacamole med koriander
Koriander kan fryses og bruges direkte fra fryseren i retten.
Mynte
Mynte har en kraftig, kølig og gennemtrængende menthol smag. Mynte er rigtig god i asiatiske retter, og kan benyttes i supper, salater, brød, lammeretter og desserter. Mynte er skøn i drikken Mojito, juice og te.
SE OGSÅ: Juice med mynte
Frisk mynte kan fryses ned og benyttes direkte fra fryseren
Persille
Persille har en kraftig duft og smag, der findes både kruspersille og bredbladet persille. Kruspersille er lidt mere besk i smagen end bredbladet persille, men begge kan anvendes i samme retter. Persille kan bruges i sauce, sammenkogte retter, som topping og som pesto.
SE OGSÅ: Pesto med persille og cashewnødder
Persille kan fryses og kan bruges direkte i retten. På persille kan der forkomme jordbakterier, som kan formere sig, hvis retten står lunt. Hvis man bruger frisk eller frossen persille, er det derfor vigtigt, at persillen har været skyllet godt, kogt eller stegt med i retten.
Brug resterne af dine krydderurter
Vi kender det alle sammen, man har købt ind til en ret og bruger halvdelen af krydderurterne, men hvad bruger man den sidste halvdel til, som står i vindueskarmen og er ved at blive dårlig? Vi vil give nogle forslag til hvad du kan bruge de resterende krydderurter til.
- Krydderurtesalt. Egnede urter: Persille, timian, basilikum, rosmarin, oregano, mynte og dild.
- Tørrede urter. Egnede urter: Timian, oregano og mynte.
- Pesto. Egnede urter: Basilikum, persille og koriander.
- Kryddersmør. Egnede urter: Persille, dild og timian.
- Urtehonning. Egenede urter: Mynte og timian.
Så kom bare i gang med at bruge de friske krydderurter, husk at de friske krydderurter smager og dufter af mere.