Denne uge står i hyldebærrenes tegn, så hvis du ikke allerede har røvet hylden for dens fine blomster, kan du lige om lidt se frem til saftspændte, sortrøde bær istedet! Ud over at fortælle dig om disse fantastiske bær, der findes utroligt mange steder ud over din have, så får du også mit bud på en lækker hyldebærsaft.
De gode egenskaber
Hyldebær indeholder vitamin A og vitamin C samt et højt indhold af kalium og en del calcium, magnesium og fosfor.
Vitamin A beskytter os mod infektioner, og overvejer du graviditet, er vitamin A med til at sørge for normal fosterudvikling. Vitamin C er godt op til vinteren, da det booster immunforsvaret.
Kalium er med til at opretholde et normalt blodtryk og spiller en rolle i forhold til kroppens syre-/basebalance. Calcium medvirker til vedligeholdelse af knoglerne, mens magnesium er vigtig for enzymer i kroppen, og fosfor er med til at omsætte kulhydrat, fedtsyrer og aminosyrer.
Du kan læse mere om de forskellige vitaminer og mineraler ved at følge nedenstående links:
Vitamin A
Vitamin C
Kalium
Calcium, Magnesium og fosfor
Anvendelsesmuligheder
Hyldebær associeres oftest med hyldebærsaft eller hyldebærsuppe. Begge dele elsker jeg, men jeg har også fundet nogle andre muligheder, hvis du skulle være i det eksperimentelle hjørne.
- Hyldebærsaft
- Hyldebærsuppe
- Gelé
- Likør/snaps
- Sirup
- Sorbetis
Forberedelse
Hylebærsæsonen er i september-oktober, men du kan være heldig at finde modne bær allerede nu!
Bærrene vokser på hyldetræer som faktisk er buske der kan blive op til 8 meter høje! Buskenes bark, blade og umodne bær indeholder blåsyre, som er giftigt; der findes også rester i de modne bær. Derfor er det vigtigt at koge bærrene i cirka 20 minutter, før du indtager dem, da de ellers kan give mavesmerter (flashback til barndommens uvidenhed og en frygtelig dag på sofaen!).
Jeg plukker hyldebær med en handske, en lille grensaks og en stor bærepose, da bærrene i sig selv ikke fylder meget, så der skal mange klaser til, før du får en rimelig mængde produkt ud af din høst.
Bærrene kan du enten anvende med det samme eller fryse ned til senere brug.
Jeg har været heldig at finde nok modne bær i min have til at kunne lave lidt lækker saft.
Opskriften
Ca. 1 L
Ingredienser
- 2 kg Hyldebærskærme (Ca. en fyldt bærepose)
- 1 L Vand
- 500 g Sukker
- 0,5 kg Æbler
- 0,5 stk Citron (brug saften)
Fremgangsmåde
Skær så meget af klaserne som muligt så du har mest muligt rene bær. Skyl bærrene i et dørslag og hæld dem op i en stor gryde. Skræl æblerne og skær dem i både. Hæld dem i gryden til bærrene sammen med vandet. Kog blandingen med låg på i cirka 20 minutter til bærrene er bristede.
Si blandingen gennem et viskestykke i et dørslag eller gennem et net/stativ specielt til formålet.
Når blandingen er siet varmes den op med sukker og citronsaft, til sukkeret er opløst. Den koncentrerede saft hældes på skoldede flasker som er rystet med Atamon. Fortynd saften med vand når du skal bruge den og nyd den kold som varm eventuelt med æblestykker og knuste tvebakker.