Chufa
Det ligner mest af alt en nød – en nød man ikke har set før. Smagen er også nøddeagtig, sød med et strejf af kokos. Men hvad er det egentligt for en? Chufa er navnet på den lille nøddelignende knold, og ja, der er faktisk tale om en knoldrod, som kan spises af både gluten- og nøddeallergikere. Chufa-knolden, der også kaldes for ”jordmandel” stammer fra Sydspanien, hvor den har en lang traditionsrig historie og flittigt bliver drukket i form af ”horchata” (chufamælk).
Men du skal ikke længere til Spanien for at få et glas horchata eller prøve et par chufaknolde snacks, for det danske firma ”Nordic Chufa”, oprettet af Lis og Maria José har sørget for at Chufa nu kan fås i Danmark. Nordic Chufas mission er at udbrede den spanske tradition i Danmark, både for smagen, men også for de sundhedsfremmede egenskaber knolden gemmer på.
Du kan købe chufa i form af mel, nødder og mælk, eller selv lave dine egne Chufablandinger ved hjælp af den trendy ”ChufaMix”, et BPA-fri redskab, der fungerer lidt ligesom en saftpresser, hvor du kan presse både nødder, frø og urter og dermed lave dine egne helsedrikke.
Næringsindhold og brug af Chufa
Chufa-knolden er en sund lille knold, der skulle virke både fremmende for fordøjelsen og kolesterolnedsættende. Den har høj næringsværdi i form af:
- Meget højt fiberindhold
- Omega-9 fedtsyrer i form af oliesyre der også findes i kakao, olivenolie og rapsolie.
- C og E-vitamin.
- Magnesium, salt, kalium, fosfor og kalk.
- Antioxidanter
Chufa-mel kan bruges i stedet for anden slags mel, eller blandes med det mel du normalt bruger. Chufanødderne skal først lægges i blød og kan så bruges som snacks og müsli, eller til at lave forskellige drikke med.
Forhandlere: Chufa produkterne er stadig spritnye på det danske marked og fås derfor kun i udvalgte helsekostbutikker. Du kan finde forhandleroplysninger, produktoplysninger, opskrifter og læse mere om konceptet på Nordic Chufas hjemmeside her.
Kilder: chufa.dk, netdoktor.dk, tigernuts.com
Fotos: chufa.dk, flickr.com