Du har sikkert hørt tusind gange, at mørk chokolade er sundt. Og det er ikke en løgn opfundet af trøstespisende kvinder; den er god nok. Men hvorfor er det nu lige, at det er den mørke slags og ikke den lyse mælkechokolade, du med god samvittighed kan sætte tænderne i? Hvis du faktisk godt kunne tænke dig lige at få det ridset op en gang for alle, så hæng på.
Kakaobønnens indholdsstoffer og appetit
Kakaobønnen er super sund i sig selv og indeholder de såkaldte polyfenoler – en gruppe antioxidanter, som for eksempel også findes i rødvin og te, som er yderst gavnlige for hjertet.
Kakaosmørret i den eksotiske bønne består hovedsageligt af to sunde, vegetabilske fedtsyrer: Stearinsyre og oliesyre. Oliesyren kender vi som en af de gode, umættede fedtsyrer i for eksempel raps- og olivenolie. Stearinsyren ligger længe i mavesækken, efter du har spist den, hvilket sender mæthedssignaler til hjernen, så du ikke foreløbig føler lyst til at indtage mere mad (og dermed heller ikke så let kommer til at overspise).
Mørk chokolade vs. lys chokolade?
Et lille forskningsforsøg med 16 unge mænd sætter det lidt i perspektiv: Efter at have fastet i 12 timer skulle de spise henholdsvis mørk og lys chokolade og måtte derefter spise, så meget de havde lyst til af pizza fra et tagselvbord. Det viste sig, at deres kalorieindtag fra pizza var 15 % lavere, når de først havde spist mørk chokolade sammenlignet med efter den lyse. Lysten til at spise sødt, salt og fedt var heller ikke ligeså stor efter den mørke chokolade som efter den lyse.
Den mørke chokolade kan altså sætte en (lille) stopper for et måske nært forestående chokolade- eller madorgie. Du kender måske fra dig selv, at en plade lys chokolade kan glide ned uden de store overvejelser, hvorimod en tilsvarende mængde i mørk chokolade ikke sådan lige forsvinder.
Så nu er vi nået til det egentlige spørgsmål:
Hvad er den store forskel?
Der er regler for, hvornår en chokolade kan kaldes mørk. Det kan den, når den indeholder mindst 43 % kakaotørstof og ud af det mindst 26 % kakaosmør. Der er altså mere kakao i mørk chokolade og derfor flere af de sundhedsfremmende stoffer nævnt ovenfor.
Med et højt indhold af kakao (for eksempel 80 %) er der heller ikke plads til så meget andet. Men det er der i mælkechokolade. Her er der nemlig masser af plads tilovers til især sukker og mælkepulver. I flødechokolader eller mælkechokolade er der – som navnet indikerer – desuden fløde eller mælk . I de lyse chokoladetyper er der altså et mindre indhold af den sunde kakaobønne og mere sukker, hvilket alt i alt giver et usundt produkt.
Gå derfor efter de mørke chokolader med et højt indhold af kakao, når du skal vælge. Så får du mere af det gode og mindre af det dårlige. Faktisk rimelig enkelt, ikke?
Kilder: foodoflife.ku.dk – her, her og her, retsinformation.dk