Min mission er at udbrede lysten til at investere i kvalitet og bæredygtighed. Vi spiser alle mad flere gange om dagen hver eneste dag hele vores liv. Mad og drikke er det eneste, vi skal have for at overleve, og derfor ligger det mig tungt på sinde, at det vi spiser, gavner både os og den jord samt de dyr, vi lever af. Kvalitet for mig er at spise lækre, smagfulde råvarer i sæson krydret med bæredygtigt produceret kød med fokus på dyrevelfærd og forkælelse fra snacks og desserter produceret med kærlighed og omtanke. Det er min overbevisning, at en kost baseret på denne simple filosofi automatisk vil bidrage til en sundere og gladere krop, der stråler af velvære. Er du ikke overbevist? Jeg håber du vil læse videre og lade dig inspirere til at sætte dine madvaner på en prøve.
Kvalitet og nydelse
Tag et kig i dit lokale supermarked. Blankpoleret frugt og grønt, knaldrøde bøffer og lørdagskyllinger i massevis samt farvestrålende slik- og chokoladepapir på rad og række. Nok er det billigt og ser pænt og nydeligt ud, men disse fødevarer har aldrig set skyggen af hverken kvalitet, bæredygtighed eller kærlighed; værdier jeg sætter meget højt i mit eget køkken. En positiv tendens er dog, at økologi og sæson får større og større indflydelse på udvalget mens flere og flere lokale avlere får deres produkter på hylderne, hvilket giver os et indblik i, hvad kærlighed og omsorg kan gøre ved vores mad. Vi kan ikke komme uden om, at kærlighed og omsorg koster mere end kvantitet og størst mulig indtjening, men dags dato er prisforskellen på disse to kategorier af fødevarer ved at nærme sig et niveau, hvor de fleste kan være med på min yndlingskategori.
Når jeg betaler mere for en vare, er jeg også tilbøjelig til at nyde den mere, sætte mere pris på den og anvende den med omhu. Det betyder, at jeg bruger mindre af varen, fordi den smager af mere eller er mere drøj i brug, hvilket i sidste ende udligner meget af prisforskellen. Derudover er der andre metoder du kan bruge til at reducere dine indkøb, så du kan have fuld fokus på den gode kvalitet:
- Skær ned på kødet, da kød er enormt miljøbelastende og kød af god kvalitet kan være rigtig dyrt
- Brug alle sanser i din madlavning, så dine smagsløg bliver tilfredse hele vejen rundt
- Lav madplaner og indkøbslister, så du ikke impulskøber unødvendige varer
- Køb ind i store mængder, eller når der er tilbud. Jeg er faldet over denne side, der leverer økologisk frugt/grønt/bær samt kød til gode priser: Øko til folket
Kvalitet og balance
Chokolade lavet på intense kakaobønner stimulerer vores sanser og smagsløg. Gå på opdagelse i kakaoprocenter og kakaobønnernes oprindelse (hvilket bestemmer chokoladens syrlighed/bitterhed) for en helt anden oplevelse end mælkechokolade med Smarties. Kylling tilsat lage vejer godt nok mere end den uden, men den ekstra vægt består kun af vand og giver ingen ekstra næring i sidste ende. Den økologiske kylling har fået lys og luft, mulighed for større variation i kosten og et naturligt vækstforløb, hvilket afspejler sig i kødets smag og tekstur. Juicen fra koncentrat har kun set skyggen af frugt gennem processen (frugten er kogt til sirup og tyndet op med vand) i forhold til den ufiltrerede æblemost der er rigere på vitaminer og frisk, syrlig æblesmag. De skinnende, smagsløse peberfrugter fra Holland, der kan holde sig i over en uge står på ingen måde mål med de saftige, søde, økologiske snackpebre fulde af smag.
Tror du mig ikke, vil jeg gerne udfordre dig til at lave en smagstest. Vær åben over for nye smagsindtryk istedet for at lade dig skræmme af prisen. Start med dine yndlingsvarer eller de produkter du ved fortjener at blive købt i bedre kvalitet. Efter et stykke tid med mad lavet på kvalitetsråvarer, vil du måske opdage, at du spiser mindre og måske oven i købet har tabt dig. Det skyldes, at hjernen bliver hurtigere stimuleret under et måltid, hvor alle sanser bliver mættede, hvormed den hurtigere signalerer, at du er mæt. Så ud over at du spiser mad med højere næringsindhold, ryger der mindre indenbords. Den større sanselige mæthed resulterer også i mindre snacking mellem måltiderne og mindre lyst til salt, fed og sød mad der fylder både på kalorie- og bankkontoen. Mad lavet af gode råvarer og med fokus på sanselig mæthed skaber altså en naturlig balance i kroppen, hvilket kan lede til øget sundhed og velvære. Skruer man op for grønt og ned for kød, gør du yderligere miljøet en tjeneste, hvilket giver god samvittighed og glæde i hverdagen.