Yoga bliver mere og mere populært her i Danmark – yogastudier popper op rundt omkring i hele landet og du kan få din egen yogalærer hjem i stuen med Yogavivo. Du kan også lave yoga i fitnesscentret – og der er endda en årlig yogafestival i København.
Men hvad er det, som er så fantastisk ved yoga? Og hvilke yogaformer tænker vi her på Carrotstick, at du i høj grad burde give dig i kast med? Det får du svar på her i dette indlæg. Vi har valgt fire kendte yogaformer i Danmark, men det betyder ikke, at hvis du prøver de yogaformer, vi anbefaler, at du ikke kan finde en yogaform, som passer endnu bedre til dig. For yogauniverset er enormt, så der er med garanti noget for enhver smag. Vi linker desuden til spændende online yogasessions og programserier på Yogavivo.dk, så du kan prøve de forskellige stilarter af. Derudover får du 1 måneds fri yoga for 1 kr. lige her til d. 20/1 2019.
Hatha yoga
Hatha yoga er nok en af de mest kendte yogaformer og der findes en masse underkategorier af denne. Det skyldes måske, at hatha er velegnet til begyndere. Mange, som starter på deres færd i yoga, starter derfor med denne form. Hatha foregår i et roligt tempo med de klassiske yogaøvelser såsom “træet” og “hunden nedad”. Du vil på den måde få en rolig introduktion til yoga og de forskellige øvelser, mens du samtidig opbygger styrke og fleksibilitet.
Der er typisk ikke et flow i hatha (læs mere om flow under Vinyasa yoga). Flow kan dog godt forekomme – det kommer i sidste ende an på læreren. Men selvom der ikke er flow, betyder det ikke, at du som begynder eller øvet ikke kan mærke din krop bagefter sådan en hatha-time. Det betyder heller ikke, at du ikke vil blive mentalt udfordret.
En hatha-time er ofte bygget op på følgende måde: nogle indledende, men fundamentale, vejrtrækningsøvelser (og måske lidt meditation), herefter selve yogaøvelserne og afslutningsvis meditation – ofte i form af øvelsen Savasana, hvor du skal ligge helt stille.
Inspiration: Prøv en begyndervenlig time på Yogavivo.dk med Helene Feilberg
Vinyasa yoga
Vinyasa yoga er også kendt som flow og power – kært barn har mange navne. I vinyasa laver du en række yogaøvelser, som er kædet sammen med din vejrtrækning – bevægelserne synkroniseres dermed med åndedrættet. Dette er, hvad der gør, at vinyasa er flow, for der er hele tiden bevægelse. Det gør, at åndedrættet i høj grad er i fokus under selve praktiseringen.
Da du hele tiden følger dit åndedræt, foregår vinyasa i et hurtigere tempo end for eksempel hatha – det kan for begyndere godt være noget af en udfordring. Yogaøvelserne er sammensat i en række serier, som ofte går igen igennem hele timen. Du kan ikke undgå at komme igennem en masse solhilsener, som hurtigt vil få din puls op. Derudover vil du ofte høre, at du skal igennem “vinyasa/vinyasana” – er i sig selv en serie og et typisk indslag.
Så hvis du gerne vil være i konstant bevægelse, få pulsen op og lidt mere sved på panden, så er vinyasa noget for dig.
Inspiration: Prøv 30 minutters begyndervenlig vinyasa yoga med Sisse Siegumfelt på Yogavivo.dk
Bikram yoga
Bikram yoga er lige så kendt under navnet Hot yoga. Den største forskel på bikram og andre yogaformer er to ting:
- Undervisningen foregår i et 40 graders varmt rum. Så du vil komme til at svede rigtig meget, og du skal derfor sørge for at have drukket nok væske inden og undervejs. Og husk endelig et håndklæde.
- Bikram består af 26 faste øvelser. Du vil derfor komme igennem de samme 26 øvelser hver gang. Øvelserne er en blanding af styrke, balance og fleksibilitet.
På grund af varmen vil du kunne opleve, at du føler dig mere smidig. Men du vil også kunne føle dig meget udfordret på grund af den høje varme. Derudover varer en undervisning ofte omkring 90 minutter.
Det er heller ikke unormalt, de første gange, at føle sig svimmel og kvalm undervejs. Det er derfor vigtigt, at du stopper, når du kan mærke, at du er ved din grænse. Fordi du vil svede rigtig meget i timen, er det også vigtigt, at du sørger for at få nok salt og kalium efter timen. Det skyldes, at når du sveder meget, kan der komme ubalance i elektrolytterne. Spis for eksempel en banan og et par salte nødder – og drik så lidt mere vand 😉
Så bikram er for dig, der gerne vil svede, udfordres, og som godt kan lide at have det varmt.
Iyengar yoga
Iyengar yoga udspringer egentlig af hatha yoga, men fokuserer mere på præcision. Det er en langsom form for yoga, hvor fokus er på at holde stillingerne i ca. 1 minut af gangen. Anvendelsen af rekvisitter gør det muligt for enhver udøver at være med, fra begynder til øvet.
Dét at du skal holde stillingerne i længere tid vil, udover at strække musklerne, styrke og tone din krop. Fordi iyengar engagerer hele kroppen, går opmærksomheden ikke kun til hovedmusklen, men instruerer udøveren til, at tænke over hvor musklerne er forbundet med andre kropsdele og engagere dem også. Resultatet giver en fantastisk følelse af, at have tonet hele kroppen.
Denne form for yoga har en masse helbredsfordele, kan forbedre din holdning og afhjælpe ryg- og nakkesmerter.
Så hvis du gerne vil styrke og tone din krop, så er iyengar yoga lige noget for dig.
Inspiration: Prøv 40 minutters iyengar yoga, der forebygger og afhjælper fordøjelsesproblemer.
Fordelene
Selv om der er mange forskellige yogaformer, så kan du opleve positive effekter ved dem alle. Effekterne kan både komme lige efter timen, såsom et rigtig godt humør og følelsen af velvære, men det kan også være effekter, som først rigtig viser sig efter nogle måneders praktisering. Det kan for eksempel være, at du bedre kan komme igennem stressende perioder uden at gå helt ned med flaget.
De følgende effekter er videnskabeligt undersøgt, og det er kun et uddrag af alt det gode, som yoga kan bidrage med!
Mindsker/hjælper med: stress, højt blodtryk, højt kolesteroltal, angst, depression, smerter og risikoen for hjertesygdomme.
Øger/forbedrer: styrke, fleksibilitet, balance, selvværd, fokus, kognitive funktioner, knoglerne, din kropsholdning og søvn.
Husk at du kan finde masser af inspiration til at komme i gang med yoga på Yogavivo.dk
Dette indlæg indeholder reklamelinks