D-vitamin og sundhed
Selvom foråret er godt i gang og solen titter frem nu og da, har vi sjældent nok sol til at få gavn af dens gavnlige skud D-vitamin. Det tyder nemlig på, at lidt sol på arme og i ansigt ikke er nok til at fylde D-vitamin depoterne op på nuværende tidspunkt. Så hvad gør vi, indtil det rigtigt bliver solskin og sommer, og vi kan hoppe i sommertøj og badedragt? D-vitamin er et multifunktionelt, fedtopløseligt vitamin, der har stor betydning for vores kalkoptagelse, normal celleudvikling og immunforsvar, og altså har en beskyttende virkning over for sygdom. Derfor er det meget vigtigt, at vi har fokus på at få nok D-vitamin.
Solen er langt den bedste kilde til vitaminet; det kræver faktisk kun så lidt som fem – ti minutter udenfor om sommeren (uden solcreme) at danne den nødvendige mængde D-vitamin, vi har brug for. Her skal det dog nævnes, at det er bedst, hvis lår og mave også er eksponeret for de lune stråler.
Desværre er det bl.a. i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse bevist, at vi i Danmark er i stort underskud og ikke får de anbefalede 10 ug (mikrogram) dagligt – særligt i vinterhalvåret. På kort sigt vil det betyde, at vores immunforsvar bliver nedsat, og at vi bliver mere udsatte for forkølelse og influenza. På lang sigt kan det føre til knogleskørhed, også kaldt osteoporose; en tilstand der medvirker svage, porøse knogler samt formindsket knoglemasse og derved øger risikoen for knoglebrud. Tilstanden ses hyppigst hos kvinder, der efter overgangsalderen gradvist begynder at nedbryde knoglevæv. Selvom sygdommen er relateret til kalk, er D-vitamin essentielt for vores kalkoptagelse. Ved langvarig kalkmangel begynder kroppen at nedbryde knoglerne og bruge kalken herfra for at kompensere for underskuddet af kalk.
Det er dog ikke kun vores fysiske sundhed, der påvirkes af D-vitamin. D-vitamin har også vist sig at have en gavnlig effekt på vores psykiske velvære i form af energi og humør. Et optimalt indtag af D-vitamin kan formindske tendensen til vinterdepression og træthed, som de fleste af os kender alt for godt til i de mørke måneder.
Hvordan kommer vi så igennem de mørke måneder uden at få D-vitamin mangel?
Her kommer kosten ind, da D-vitamin også findes i bestemte fødevarer såsom fede fisk, æg og lever og – særligt vigtigt for vegetarer – i svampe. Hvis man som mange danskere spiser fisk mindre end to gange ugentligt, kan det være en god idé at supplere kosten med et D-vitamin tilskud. Hvis man er til fisk og madlavning, kan man finde et par lækre lette fiskeopskrifter her på siden, eller på 2gangeomugen.dk, hvor der desuden oplyses om, hvilke fisk der er i sæson.