Rabarber er lige med forår og en snarlig sommer. Rabarber bruges ofte i retter, hvor man ellers ville bruge frugt, men det er botanisk set en grøntsag.
Hvad er rabarber?
Rabarber kommer oprindeligt fra Kina og Tibet, hvor den primært blev brugt til medicinsk formål. Den variant af rabarber, som vi kender i dag, kom til Danmark omkring 1835, hvor den oftest blev brugt til søde kompotter eller rødgrød.
Rabarber består af en stik og grønne blade. Stilken er dyb rødlig og smager syrligt. Bladene er ikke spiselige, og må ikke bruges sammen med mad, da de kan være giftige.
Der er stor forskel på de forskellige sorter af rabarber, så du kan opleve både tynde og tykke stilke, og farven kan variere fra grøn til dyb rød.
Næringsindhold
Stilken indeholder C-vitamin, kalium og kalcium.
Rabarber har et fiberindhold på 3-4 gram fibre pr. 100 g, hvilket betyder, at man vurdere den som værende fiberholdig.
Rabarber er en kalorielet grøntsag på kun 21 kcal pr. 100 gram.
Sæson
April til oktober. Dog er de bedst fra april til juni og igen fra august til september.
Opbevaring
Når du køber rabarber friske, så skal de efterfølgende opbevares i en pose i køleskabet. Herved kan de holde sig i et par uger.
Jeg vil helt klart anbefale også at fryse dem ned, så du kan bruge dem om vinteren også. Skær dem i små stykker af cirka 1 x 1 cm, så er de nemme at bruge til tærter, grød eller kompot. De kan godt blive bløde, så forvent ikke at kunne bruge dem som rene stykker, når du tør dem op igen.
Tilberedning
Bladene skal altid kasseres, men pas på med at skær for meget af foden af stilken, denne del er nemlig sødere end resten af stilken. Skyld og rengør i stedet stilken grundigt , så du også har mindre madspild.
Man skal være opmærksom på indholdet af oxalsyre. Dette indhold er mindst i de tidlige, og stiger i løbet af sæsonen. Denne syre er ikke farlig, men nogen kan synes, at den er ubehagelig på tænderne. Derfor anbefaler man også enten at bage, rå marinere eller koge rabarber.
Rabarber er særlig anvendelig til supper, saft, bagværk, kompot, grød og marmelade. Kort sagt i samspil med noget sødt. Den syrlige smag skal komplementeres af noget sødt, så smagen i retten bliver afbalanceret.
Lækre opskrifter
Vegansk rabarbercrumble (Carrotstick)
Nem, let og syrlig rabarbercrumble (Carrotstick)
Rødtunge med rabarber (COOP)