Den gyldne kolbe bliver brugt til så mange ting, alt fra dyrefoder til at lave cornflakes. Majs får dens flotte gylden farve når den modnes, og har i gennemsnit 800 majskorn på hver kolbe. Kunne du tænke dig at vide mere om majs, så læs videre.
Hvad er majs?
Majs er en kornsort der allerede blev kendt for mange tusind år siden, og har udviklet sig langsomt til de majssorter vi kender i dag. I Danmark dyrker vi en sort som vokser meget hurtigt, da den skal nå at blive klar på en kort sommersæson. Hver plante giver ca. 2-4 majskolber, majsen har en sødmefuld smag, og får først sin varme gule farve når den er moden. De fås også i sorte eller andre varierende farver.
Næringsindhold
Majs er en grov grøntsag, med 2,8 g kostfiber pr. 100g. Kalorie indeholdet er hæjt pr 100g, nemlig ca. 91 kcal. På vitamin siden indeholder de vitaminerne A, C og B, og mineralerne kalium, magnesium og fosfor.
Sæson
Majs bruger lang tid på at udvikle sig til en spiselig kolbe, og er først klar i slutningen af sommeren. Sæsonen er fra ca. aug – okt, men majs på dåse kan opdrives året rundt, hvis man ikke vil undvære.
Tip
Majs holder sig bedst ved temperaturer mellem 4-6 grader, og kan cirka holde sig frisk i 3-4 dage.
Tilberedning
Majs kan spises på mange forskellige måder
- De kan spises rå
- Majs kan koges, steges eller grilles
- Man kan også bage dem i ovnen
Hvidløgs marineret grillet kolber
( Opskrift Louise Knygberg praktikant Carrotstick.dk)
Det skal du bruge
- 1 majskolbe per person
- 3 fed hvidløg (til cirka 4 kolber)
- 1-2 spsk olivenolie per kolbe.
- Salt og peber
Sådan gør du
Du starter med at lave en hvidløgsolie, ved at presse 3 fed hvidløg i olivenolie. Du smager til med salt og peber efter eget behag. Lad olien trække i en skål eller bøtte med låg på i køleskabet i 1-2 timer. Når olien har trukket kan du gnubbe dine majskolber med olien og derefter grille dem i ca. 20 min til majskolben har fået en sin lækre solgule farve.
Server kolberne med smør, salt og et drys af friske urter fx estragon.
Lille tip: hvis du ligger majskolberne i iskoldt vand før de skal grilles, så bliver de dejligt sprøde på ydersiden.
Links til flere opskrifter med majs
sprøde majsdeller med persille
Grillede majs med hvidløgscreme og sort bønnegryde
(aarstiderne.com) Perlespeltsrisotto med majs
(femina.dk) Chilistegte majskolber
(valdemarsro.dk) Tex mex majskolber
Kilder: madpyramiden.dk, frida.fooddata.dk, havenyt.dk, taenk.dk