Sponsoreret af Søris
Økologiske grøntsager er typisk dyrere end almindelige grøntsager. Til gengæld indeholder de flere muligheder, da du “går glip” af sprøjtemidler og lignende spændende sager, som nogle gange sidder koncentreret i eller udenpå skralden. Men det behøver du ikke tænke på, når du køber økologiske grøntsager. Her kommer vi med 4 gode råd til, hvordan du kan planlægge dine måltider og udnytte dine grøntsager, så du dels mindsker madspild men også sparer penge.
1. Brug det hele
Du kan spise næsten alle grøntsager med skræl på. Både græskar, gulerødder, kartofler, rødbeder, squash osv. Mange af vitaminerne og fibrene sidder nemlig i skrællen. Det er dog ikke alle grøntsager der har ekstra vitaminer i skrællen, men det gælder for mange. I nogle sidder de ekstra koncentreret lige under skrællen og i andre er de jævnt fordelt i hele grøntsagen. Sådan er det for eksempel med gulerødder.
Det gælder dog ikke kun skrællen på vores grønt. Mange af os skærer næsten halvdelen af en porre fra, fordi vi kun vil have det lyse af porren eller fordi vi ikke gider bruge tid på at fjerne jorden -som ofte gemmer sig i den yderste tredjedel. Afhængig af retten, kan du sagtens bruge hele porren, eller gemme den yderste del i fryseren (se hvorfor i næste punkt).
Broccolistokken er også et eksempel på, at vi smider grønt væk, som sagtens kan spises. Se hvordan du kan bruge broccolistokken i madlavningen her, eller prøv vores opskrift på Spidskålssalat med broccolistok, urter og tørrede dadler eller Grøntsagsmos med rodfrugter og broccolistok.
2. Frys dine grøntsagsrester ned
Når du ordner dine grøntsager og smider halvbløde kålblade ud, løgskræller, kålstokke, hvidløgs”hinder” fra presseren, enderne fra asparges, bunden af selleri osv. så kom dem i stedet i en plastikpose og kom dem i fryseren. Husk at fjerne jord grundigt og skylle grøntsagerne/resterne først. Du kan også have en stor plastikpose liggende i fryseren, som du finder frem hver gang du ordner grøntsager. Når du har samlet en god stor pose, så kog suppe på alle dine herlige grøntsagsrester. Der kommer masser af herlig smag. Du kan også fryse suppen ned i små portioner eller i en isterningbakke og bruge som milde bouillonterninger.
Tip! Økologisk grønt har en kortere holdbarhed, så overvej at bruge eventuelle bløde rester i en sammenkogt ret eller puré. Et tip til at opfriske slatne krydderurter er, at dyppe dem i isvand. Så genvinder de lidt af deres sprødhed.
3. Lad grøntsagerne spille hovedrollen
Et godt råd til at undgå halve kålhoveder og gamle kartofler er, at planlægge måltidet rundt om grøntsagen. Vi er vant til at planlægge efter kødet som vi køber. Prøv at lade grøntsagerne spille en central rolle, fx ved at smide snittet kål på panden i stedet for (eller som supplement til) pasta, putte store stykker kål i ovnen med parmesan på, lave hasselbagte kartofler, kartoffelchips osv. Ved at lade grøntsagerne få hovedrollen, bruger vi automatisk også mere af dem. Idéer til andre opskrifter med masser af grønt: Grøntsagstærte, Chili sin carne, Buddha Bowl, Flexitar gryde, Gulerodsbøffer med sødkartoffel og urter.
Se også alle vores lækre supper.
4. Planlæg og find lækre opskrifter
Det kan være uoverskueligt at planlægge sine måltider med fokus på at mindske sit madspild. Ofte så træffer vi beslutningen til dagens aftensmad, når vi står nede i supermarkedet. Men hvis du ved, at det er sæson for græskar, så brug 10 minutter en enkelt gang på at researche på opskrifter med græskar. Print dem ud eller læg et link i dine noter på telefonen. Så har du altid inspiration til at få brugt en evt. rest. Og hvis du lige mangler inspiration til at få brugt græskar, så er vi naturligvis klar med 10 opskrifter med græskar 😉
Et sidste tip er, at gå efter økologiske grøntsager i sæson – de er typisk billigere.
God fornøjelse 🙂