Går du og leger lidt med tanken om at droppe kød og spise en mere vegetarisk kost fyldt med en masse farverige grøntsager? Hvis dette er tilfældet, så læs med i dette indlæg, som er det første i en række af indlæg om inspiration til en vegetarisk hverdag. Du kan også læse Dittes indlæg om veganisme her.
Min historie
I januar 2013 besluttede jeg mig for at droppe alt kød såvel som fjerkræ. For mig var det en meget naturlig beslutning, da jeg i forvejen ikke spiste særlig meget kød, primært fordi jeg ikke bryder mig om det. Baggrunden for mit valg var derfor, at jeg ligeså godt kunne skære alt kød fra, når det alligevel ikke bidrager med nogen tydelig værdi i mit liv. Jeg valgte dog, at fisk stadig skulle være en del af min kost, simpelthen fordi jeg ikke ville kunne undvære fisk. Det har altså for mig ikke været særlig svært at leve som vegetar, eller mere præcist pesco-ovo-lacto-vegetar (en vegetar, der spiser fisk, æg og mælkeprodukter).
Naturligvis vil der være flere udfordringer forbundet med at være vegetar, hvis du virkelig en en kødelsker og hvis du udelukker alle animalske produkter. For mig handler det om, at man ikke skal føle et afsavn, og det skal på ingen måder blive en klods om benet, for så vil det i sidste ende ikke være værdifuldt at leve på denne måde. Desuden er det for mig vigtigt, at det ikke bliver fanatisk, og jeg har derfor også spist kød et par gange i løbet af året, fordi det gav mening for mig i de få tilfælde. Og sådan skal det være, du skal spise på den måde, der giver mening for dig. Hvis du ikke kan forestille dig et liv uden flæskesteg og frikadeller, så skal du måske ikke udelukke dette fuldstændigt fra din kost, måske skal du bare starte med at begrænse indtaget af kød. På den måde kan du mærke om det føles rigtigt for dig.
Jeg er stadig ikke sikker på, at jeg har fundet min hylde i det her vegetarhalløj endnu. Jo, jeg spiser vegetarisk, som jeg vil kalde det. Men i min sofa ligger et økologisk lammeskind, over armen bærer jeg en lædertaske og jeg kan heller ikke komme udenom, at jeg meget gerne køber sko i ægte læder. Desuden spiser jeg også fisk, rigeligt med fisk. Gør det mig så til en dårlig vegetar, gør det mig til en forkert vegetar? Muligvis, hvis du spørger en lang række vegetarer verden over. Og jeg har da også brugt lang tid på at udforme undskyldninger, som berettiger alt dette, men sandheden er, at det ikke burde være nødvendigt. Jeg er vegetar, fordi det giver mening for mig. Det er mit lille personlige bidrag til min krops sundhed, et bedre miljø og dyrevelfærd. Kunne jeg gøre mere? Ja, sagtens. Men det betyder ikke, at jeg ikke gør nok. Så hvis du har mod på at springe ud i et liv, hvor kød ikke er hovedbestanddelen af dine måltider, skal du ikke tøve. Det er de små ændringer, der gør en forskel både for dyrene, for miljøet og for din krop.
Hvad er vegetarisme?
En vegetar er en person, der lever af planteføde, typisk suppleret med æg og mælkeprodukter. Vegetarisme kan inddeles i følgende undergrupper:
Lacto-vegetar – supplerer med mælkeprodukter
Ovo-vegetar -supplerer med æg
Lacto-ovo-vegetar – supplerer med både æg og mælkeprodukter
Den opmærksomme læser vil nok bemærke, at pesco-vegetar ikke er med i denne inddeling. Grunden til dette er, at man ikke er rigtig vegetar, hvis man supplerer den vegetariske kost med fisk og skaldyr. Hvornår man er rigtig og forkert vegetar, vil jeg ikke diskuttere yderligere. Jeg vil blot påpege, at jeg muligvis kommer til at bruge denne betegnelse flere gange i løbet af disse indlæg.
Hvorfor skal du blive vegetar/skære ned på dit kødforrug?
Fordi du har lyst: Først og fremmest skal du blive vegetar, fordi du har lyst. Grundene til, at du har lyst kan være mange, det kan være tanker om miljø, dyrevelfærd eller måske dit eget velbefindende. Det er i bund og grund ikke så vigtigt, hvad der driver dig, så længe der er noget, der driver dig.
Miljøet: I løbet af de sidste mange år er vores kødforbrug steget gevaldigt. I 2006 blev der produceret 206 millioner ton kød fra kyllinger, grise, kvæg og andre landbrugsdyr, hvilket er fire gange så meget som i 1961. Kød og kødprodukter er de fødevarer, der sætter det største klimaaftryk. Det er der rigtig mange grunde til, blandt andet kan nævnes udskillelsen af methan fra kvæg og den store gylleproduktion, som bidrager til en stor udskillelse af lattergas. Ved at vælge kød helt fra eller bare engang imellem, kan du mindske din miljøpåvikning og dermed være med til at sikre et bedre miljø.
Dyrevelfærd: Det kan også være, at du gerne vil være vegetar, fordi du føler, at det er etisk forkert at slå dyr ihjel unødvendigt, eller fordi du synes det er forkert, at dyrene skal lide under produktionen af kød. Selvfølgelig findes der gode landbrug, landbrug hvor dyrene har det godt, så længe de lever. Men vi må sande, at vores industrialiserede landbrug ikke er skabt på dyrenes primisser. Der findes tonsvis af skræmmebøger og -videoer om emnet, og det er selvfølgelig helt op til dig selv, om det er noget du vil fordybe dig i. Jeg vil ikke lave en skræmmekampagne. Jeg kan kun sige, at man som vegetar mindsker udbudet efter kød og i sidste ende husdyrsproduktionen.
Sundhed: Fordelene ved en vegetarisk kost er mange. I følge de kostråd skal vi spare på fedt fra animalske produkter, hvilket man helt naturligt gør, når man spiser vegetarisk. Desuden spiser vegetarer oftest mere grønt og groft end ikke vegetarer, hvilket i høj grad er positivt i forhold til vores sundhed. Vegetarer lever ofte længere end ikke-vegetarer, og desuden har de mindsket risiko for at udvikle en lang række folkesygdomme. Som vegetar er der selvfølgelig også nogle punkter i kosten man skal være opmærksom på, især hvis man udelukker både fisk, æg og mælkeprodukter.
Jeg håber, at du er blevet inspireret til at tage det sidste skridt imod et liv med mindre kød, hvad enten det er én, to eller syv kødfrie dage om ugen. Bare husk at gøre det på den måde, der passer dig bedst, og som giver lige netop dit liv værdi.
Kilder: Vegetarforening.dk
Fed artikel. I starten blev jeg (som vegetar) lidt små-irriteret over, at du kaldte dig selv pesco-ovo-lacto-vegetar – af rimeligt åbenlyse årsager. Men samtidig synes jeg, at enhver person, der mindsker forbrug af kød/fisk er enormt cool. Derefter gik det op for mig, hvor irriterende det må være, at der ikke er en mundret titel anden end “pescetar”, som jo alligevel får folk til at spørge: “Du er hvad?!”.