Hvorfor er det, at det der arbejdsmiljø er så vigtigt?
Jo, det er det både for dig og for din arbejdsplads. Du er afhængig af din arbejdsplads, men din arbejdsplads er også afhængig af dig. Derfor er det vigtigt, at man trives, og at arbejdet trives med dig.
Vi bruger langt størstedelen af vores hverdag på arbejdet, og derfor er det miljø, vi opholder os i, særligt vigtigt. Arbejdsmiljøet skal være inspirerende og stimulerende, især når vi skal præstere bedst muligt. Hvis arbejdsmiljøet er meningsfuldt, så vil det give dig og dine kollegaer mere selvværd samt kunne skabe bedre sociale relationer. Hvis du er motiveret gennem din arbejdsplads, så vil du præstere bedre. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem medarbejdere, der føler et tilhørsforhold til deres arbejdsplads, og en forhøjet præstation.
Hvis arbejdsmiljøet ikke er godt, vil det have en indvirkning på omgangstonen, det sociale og faglige samt udbyttet. Stress er den største konsekvens af dårligt arbejdsmiljø. Stress kan komme af både fysisk pres og psykosocialt pres. Det psykosociale pres kan komme gennem måden, arbejdet er organiseret, eller fra det samspil, der er mellem medarbejderne og virksomheden. Et godt arbejdsmiljø kan måles direkte på sygedagene, og derfor vil det gavne både dig og din chef, hvis der er fokus på arbejdsmiljøet.
Synes du, at enten du eller din arbejdsplads kunne bruge et løft, så er der få nemme måder, hvorpå du kan få det bedre på dit arbejde.
Anerkendelse
Sørg for at være anerkendende overfor dine kollegaer. Fortæl dem, når de gør noget godt, eller hvis du synes, at den opgave, de løste, blev god. Sørg for at anerkende selv de små ting, det er ofte dem, der er vigtigst. Hvis du selv begynder at anerkende dine kollegaer, så vil du også opleve, at du får samme respons tilbage. Ofte avler positiv energi mere positiv energi. Glem ikke at give ros for selv de små ting – både faglige som personlige.
Kommunikation
Tænk over, hvordan du taler til dine kollegaer. Det er en god idé at starte med at spørge sig selv: Hvordan vil jeg selv gerne tales til? Hvis man har det i baghovedet, når man skal kommunikere med sine kollegaer, så vil der kunne komme en bedre omgangstone på arbejdspladsen. Hvis du skal fortælle en kollega eller medarbejder, at de har gjort noget forkert eller utilstrækkeligt, så sørg for at starte med at rose den del, der har været god. Hvis man kun får noget dårligt at vide, vil man have en tendens til at blive sur og tage afstand.
Kommunikation er tovejs, og derfor skal man ikke overfalde en kollega eller chef, men også give plads til, at de får taletid og kan forklare eller uddybe. Husk på, at selvom du oplever en situationer på en måde, er det ikke nødvendigvis den hensigt, din kollega har haft. Lyt!
Socialt samvær
Socialt samvær skaber relationer, og relationer giver et tilhørsforhold, som kan skabe bedre præstationer på længere sigt. Derfor er sociale arrangementer vigtige for arbejdsmiljøet. Hvis din arbejdsplads ikke allerede har nogle faste arrangementer, så gå i spidsen for, at der kommer nogen.
Det værste, der kan ske i et arbejdsmiljøer bagtaleri eller klikedannelse. Sørg for at komme ud med dine frustrationer, inden du bliver indebrændt. Hvis man går og holder frustrationer inde, så vil det i værste tilfælde æde dig indefra og på den måde ødelægge dig. Det er vigtigt, at man konfronterer sine medmennesker med de ting, man har på hjertet, ellers har de ikke mulighed for at ændre det. Det er dog ikke uden forbehold, for man har ikke ret til at sige hvad som helst. Kom ud med dine frustrationer, hvis du gør det for at hjælpe den anden, ikke fordi du vil ramme den anden. Din kollega eller chef vil også få gavn af at få påpeget deres fejl. Du skal dog huske på, at måden, du siger det på, er vigtig. Derfor kan jeg anbefale, at man siger det højt til sig selv, inden man går til den pågældende. Så ved man præcis, hvad det er, man vil sige, og lader sig ikke påvirke af pludselige følelser.
Værdsættelse
Du skal føle dig værdsat, for at du kan have lyst til at gøre en indsats. Derfor skal du gribe muligheden, når din leder giver dig muligheder for mere uddannelse eller andre goder. Hvis du får sådanne tilbud, så har din leder en hensigt med det og har set en kvalitet i dig, som du muligvis ikke selv kender. Vær derfor også nysgerrig, således at du kan udvikle dig.
Hvis du ikke får mulighederne eller ikke føler dig værdsat, så råb op og sig fra. Din leder er muligvis ikke opmærksom på din frustration. Du går muligvis med nogle ønsker og forhåbninger, som din leder kan hjælpe dig videre med.
For at et godt arbejdsmiljø kan eksistere, skal man tage ansvar for det!
.
.
Dårligt arbejdsmiljø over længere tid kan føre til sygdom og i værste tilfælde stress. Er du i tvivl om, hvorvidt du er på vej til stress, kan du læse mere her.