Så har journalisterne været på den igen, og deres kunstneriske frihed slår aldrig fejl i forhold til at vildlede befolkningen, og gøre sundhed sværere end det egentlig er.
Denne gang er det popcorn der er i spotlyset. En amerikansk undersøgelse fra University of Scranton i Pennsylvania, USA har afsløret, at popcorn indeholder høje antioxidantniveauer, særligt antioxidanten polyfenol, som også findes i blandt andet rødvin og frugt, der efter sigende er med til at sænke vores kolesteroltal og virke forebyggende på visse kræftformer. Det lyder jo næsten for godt til at være sandt. Fremover kan vi bare smide en pose popcorn i mikroovnen, og så er alle vores bønner hørt!
Slå koldt vand i blodet
First things first kender vi ikke baggrunden for forsøget, da det kun bliver nævnt, at der er foregået en forskning på et center i USA. Vi ved altså ikke, hvad der er blevet undersøgt, i hvilken sammenhæng og med hvilket formål. Der skal mange forsøg til med mange mennesker over mange år før noget bliver en realitet.
En anden ting: overskriften og konklusionen i artiklen stemmer ikke overens og er en journalists ihærdige forsøg på at samle læsere (deriblandt mig selv). Det viser sig nemlig, at det ikke er popcornene i sig selv der er sunde, men derimod kun resterne af majskernerne som de fleste nok ville undvære at spise, hvis de kunne. Artiklen findes på EB.dk og på BT.dk og sætningen står, smart nok, til sidst i artiklen:
“…Så skallen – ikke det hvide – er det, der gør popcorn gode, siger professoren.”
Antioxidanter
Hovedargumentet for at spise popcornene frem for andre føde-/og drikkevarer der indeholder polyfenoler er, at majskerner er tørrede, og derfor har antioxidanterne større effekt i kroppen. Det kan for så vidt også være rigtigt nok, men i glædesrusen glemmer man hurtigt, at pakkerne med popcorn købt i supermarkedet til 8,95 indeholder næsten 500 kcal/100 g og en hel del hærdet, vegetabilsk olie (dårligt fedt for kroppen) for slet ikke at tale om det høje saltindhold. Mange af os laver popcornene selv og kan dermed selv styre, hvor meget/hvilken slags fedt vi vil bruge, samt hvor salte popcornene skal være, men på trods af det kommer kalorierne stadig deropad (350 kcal/100 g. popcornmajs uden tilsat olie), og gevinsten ved at vælge popcorn frem for frugt daler gevaldigt.
Debatten om ‘superfoods’
Sidst men ikke mindst mener jeg, at et begreb som ‘superfood’ slet ikke burde eksistere, og mener også, der har været debat omkring emnet. I min optik leder ordet tankerne hen, på en fødevare der er fantastisk ud over det sædvanlige, og selvom nogle fødevarer indeholder højere koncentrationer af for eksempel antioxidanter end andre, så er ingen fødevarer magiske for vores kroppe!
Derfor vil jeg opfordre dig til at tænke en ekstra gang, når artikler som denne dukker op i nyhedsstormen. Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det nok også tilfældet. Brug din sunde fornuft og hvad angår antioxidanter, så får du rigeligt gennem lørdag aftens rødvin, eftermiddagens frugtsnack og den mørke chokolade til kaffen.
Læs: Antioxidanter