”Og videre, sandelig siger jeg jer: Alle sunde urter har Gud bestemt til menneskets helbred, fysik og nydelse. Hver urt i sin årstid og hver frugt i sin årstid; alle disse skal nydes med fornuft og taksigelse”.
(Uddrag fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges skrift ”Lære og Pagter”, afsnit 89.)
Ikke fordi jeg er eller skal være specielt religiøs, men jeg kan godt lide teksten alligevel, og den passer til årstiden og mit forårshumør.
Solen er for alvor kommet frem, og det indbyder jo til en tur i skoven. Når du nu alligevel har bevæget dig derud, hvorfor så ikke samle ind til aftensmaden?
Grib dit bedste gå-i-skoven-outfit og kom ud over stepperne – NU!
Urter og planter i skoven er sunde og næringsrige. De er så økologiske, som det bliver, og jorden de er vokset i, er ikke blevet udpint eller overdyrket. Alt i alt – et sundt og naturligt valg.
Jeg har været på udkig efter de ting, der spirer lige nu. Og her er en miniguide, du kan gå efter:
To klassikere: Skvalderkål og ramsløg. Ukrudt for de fleste og en komplet uudnyttet resource. Brug ramsløget alle de steder, hvor du kunne forestille dig at forårsløg, purløg, salatløg kunne være godt. Eller lav en pesto af den. Brug skvalderkålen som et grønt supplement i en gryderet eller de steder, du ville have brugt spinat.
Eller prøv Mathildes opskrift på skvalderkålssuppe, farsbrød med skvalderkål eller boller med skvalderkål.
Hvem har ikke guffet skovsyre i sig på alle skolens udflugtsture til skoven? Brug den friske og syrlige lille urt som drys eller i salater. Mathilde har også haft gode idéer til denne plante her. Der er en grund til, at også denne lille fidus efterhånden optræder på menukortene rundt omkring – et lækkert twist i maden.
Endnu én af havens store ukrudtssyndere. Brændenælder findes overalt og kan også bruges til alt. Pluk dem nu her i foråret, mens de stadig er friske og små og husk handskerne, når du plukker! Personligt er jeg vild med brændenældesupper, men det kan også sagtens indgå som et grønt suplement i eksempelvis fars og boller.
Pluk kun topskuddet af brændenælden – det er det bedste. Det resterende kan godt blive lidt “træet”. Prøv også Mathildes brændenældepizza.
Denne urt er en skovmærke. Den vokser fra nu af og over hele sommeren. Senere får den små hvide blomster på. Brug den frisk eller tørret. Skovmærke indeholder stoffet curamin, som får den til at dufte friskt – lidt ligesom enghø. Blend en håndfuld med en god håndfuld sukker og få skovmærkesukker, som du kan drysse på kager, pandekager, blande med lidt hvidvin eller æblemost og cider for en frisk forårsdrik.
Spansk kørvel har en meget udpræget lakrids/anis-duft, der slet ikke er til at tage fejl af (dufter den ikke af anis, når du plukker den, så lad være med at tage den med hjem, det kan nemlig være skarntyde, du så har fat i og den er meget giftig)! Brug urten hakket i salat for et lakridstwist eller blend den med sukker og drys den på morgenmaden, pandekagerne, som smag i drinks, og jeg kunne fortsætte derudaf. Alle de steder hvor lidt lakrids på hverdagen ville være passende.
Ja, det er ikke dumt og så får det jo også en fantastisk farve af dén tur.
I det hele taget er ramsløg jo så fantastisk og uudnyttet (som mange af vores skovurter – øv! 🙁 ), jeg skal selv have eksperimenteret med en aioli og en hjemmelavet krydderurteflødeost med de grønne blade….:)
Carrotstick.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere i vores cookie- og privatlivspolitik
Rigtig flotte billeder!
Jeg har selv været en tur i skoven, og sådan et bundt ramsløg går rigtig godt til humus 🙂
Ja, det er ikke dumt og så får det jo også en fantastisk farve af dén tur.
I det hele taget er ramsløg jo så fantastisk og uudnyttet (som mange af vores skovurter – øv! 🙁 ), jeg skal selv have eksperimenteret med en aioli og en hjemmelavet krydderurteflødeost med de grønne blade….:)