Måske kan du nikke genkendende til minderne af de utallige gryder af udkogt blomkål, broccoli og rosenkål, som blev stillet på middagsbordet i løbet af ens barndom, hvor man semikærligt blev tvunget til at smage på de sunde sager?
Man kan nemt tage oplevelsen med sig langt ind i sit voksenliv og rynke på næsen hver gang, man tænker tilbage.
Men fat mod! For ligesom alt andet mad, så smager kål fantastisk godt, når det bliver tilberedt på den rigtige måde og sat sammen med de rigtige smagskomponenter.
Oven i hatten er det også pivsundt, so what’s not to like? Så hvis du er en af dem, der tøver lidt med at lade kål flytte ind i dit køkken, så læs med her og lad dig blive inspireret…
FunFacts om kål
- Kostfiberindholdet er højt! Det betyder, at kål kan holde os mætte i langt tid, hvilket er fordelagtigt i et vægttab og en sund livsstil generelt. Derudover er kostfibre med til at forebygge forstoppelse og nogle former for kræft.
- Det er billigt! Og man får meget mad for pengene.
- Kål er rig på mange vitaminer, såsom C-vitamin, der styrker immunforsvaret, og K-vitamin som har en afgørende rolle i blodets evne til at størkne.
- De fleste kåltyper er i sæson fra september til februar, men mange kan man også købes udenfor sæson, dog importerede.
- Kål er en meget gammel og fornem spise! Faktisk troede de gamle egyptere, at de overlappende blade havde en symbolsk betydning og anbragte derfor kålhovederne på altre for at tilbede dem.
- Grækerne og romerne brugte kål mod tømmermænd! Ikke lige det umiddelbare førstevalg dagen derpå må jeg indrømme!
Fif til tilberedning
- Der findes et utal af måder, hvorpå man kan bruge sit kål, men en god huskeregel er at servere kål småt. Det vil sige snit, hak og riv kålen så du ikke ender med for store bidder, og det bliver såfremt mere overskueligt at spise.
- Hvis du er en “kåljomfrue”, så er spidskål din nye bedste ven. Spidskål har en meget mild smag, og er samtidig høj på kostfibre og lav på kalorier. Spidskål egner sig især godt fintsnittet i salater, fx med æbler, ærter og en olie/eddike dressing.
- Undgå at udkoge kålen, men tilbered den skånsomt. Kom fx kål fintsnittet i salater, som fyld i din gryderet og suppe, bagt sprødt i ovnen eller som hovedingrediens i din wok på de travle dage.
En personlig favorit er rosenkål stegt på panden med en god klat smør og drysset med salt som tilbehør til ens fortrukne kød. Her set med blåbær og saltede hasselnødder.
Så står du og mangler tilbehør til din aftensmad, eller måske idéer til en sund og nærende salat til frokost, har jeg samlet nogle af vores bedste kålopskrifter til dig lige her: