Vi har tidligere skrevet om matcha te og de sunde fordele ved den japanske drik. Hvis ikke du har læst med, så tag et kig på dette indlæg: Matcha te – det nye superfood.
Se også vores video om, hvordan du laver en cremet matcha latte, lige her.
Men inden du overhovedet går i gang, stiller du måske dig selv spørgsmålet: skal jeg egentlig bruge noget specielt – og hvorfor? Det er, hvad du får svar på lige her 🙂
Det helt essentielle til din matcha te
Matcha te
Ingen matcha te uden matcha pulver, for det er selvfølgelig teen, der har hovedrollen.
Hvis du før har kigget på matcha te, så har du måske lagt mærke til, at priserne på matcha te er meget forskellige alt efter, hvilken kvalitet teen har. Hvis du er ligesom mig, så kan du godt være lidt af en nærigpind nogle gange og tænke, at der alligevel ikke er en forskel mellem kvaliteten på teen – kun priserne. Og her kan du så falde i en smagsfælde. Matcha bliver kategoriseret i 5 grupper alt efter kvalitet, hvor 5 er den bedste kvalitet.
Hos Byoh.dk kan du sagtens købe en matcha 3-te, men som de selv skriver, så er den her te ikke så god, hvis du vil drikke den ren – det er den for bitter til. Derimod vil matcha-3 teen være rigtig god til smoothies, kager, is og alt muligt andet.
For en udsøgt smagsoplevelse anbefales det, at man køber en matcha 5-te – den bedste af alle kvaliteterne! Og hvad er så forskellen på en matcha-3 og en matcha-5 udover prisen? Jo, denne te dyrkes mindst 3 km væk fra byer og industri, den er økologisk, tebladene bliver håndplukket, og bladene renses og lagres derefter i 2 år, så teen ender med at smage blød og rund.
Bambus piskeris
På japansk bliver det her piskeris kaldt en chasen. Men hvorfor er det nødvendigt med et bambus piskeris?
Bambus piskeriset er med til at piske alle klumperne ud, så du ender med en te uden klumper. Alt efter hvordan du pisker matchaen, så får matcha teen en bestemt aroma og smag. Hvis du vil have en matcha te med dens karakteristiske skum, skal du piske i M- eller W-bevægelse. Hvis du vil have en te uden skum, skal du bare lade være med at piske i M- eller W-bevægelse. Ja, det er skam gastronomisk videnskab på højeste niveau 😉
Hvis det skal være helt gennemført, skal du også bruge
Matcha skål
På japansk bliver den her skål kaldt matcha-chawan. Skålen har faktisk flere anvendelsesmuligheder. Først og fremmest er det i denne skål, du pisker matcha-pulveret sammen med vandet – og så kan du også vælge at drikke matcha teen fra skålen; så er det næsten som at deltage i en japansk te-ceremoni. Du kan selvfølgelig også vælge at hælde matcha teen op i almindelige krus eller kopper, når du har gjort teen klar i skålen.
Matcha ske
Og for at fuldende dine kundskaber indenfor japansk, så bliver skeen på japansk kaldt chasaku. Denne ske bruges til at måle den rette mængde matcha-pulver op, som er et 1 gram. 1 gram matcha pulver og 200 ml vand giver ifølge Byoh.dk den perfekte kop matcha te.
En holder til bambus piskeriset
Bambus piskeriset har en helt bestemt form, og efter nogle gange vil piskeriset langsomt miste sin form. Det er egentlig ikke, fordi det gør noget ved selve teen eller oplevelsen, men holderen er med til at sørge for, at piskeriset vil blive ved med at holde sin form – og derved vil piskeriset også holde i længere tid.
Nu har du både svar på, hvad der er vigtigt og godt at bruge, når du vil brygge dig en kop matcha te – nu er det bare om at kaste dig ud i matcha-eventyret!