Hvad er det lige, fidusen er i kokosmælk light? Og er der en fidus? Hvor stor er forskellen på henholdsvis almindelig og light kokosmælk? Og hvad kan bedst betale sig rent økonomisk?
Kokosmælk rent teknisk
Kokosmælk laves ved at rive det modne og fedtrige frugtkød fra kokosnødden, hvorefter det blandes med varmt vand. Efterfølgende presses kokoskødet gennem en sigte, hvor kokosmælken – eller vandet om du vil – tappes fra. Herved fås en tyk mælk, som består af to ”faser” – en såkaldt ”fedtfase” og en ”vandfase”. Teknisk set er faserne uforenelige (dog afhængigt af hvordan forholdet mellem faserne er).
Bonusinfo: Stabile blandinger af en fedt- og en vandfase kaldes en emulsion.
Når du køber kokosmælk på dåse, består den som regel af kokosnøddekød, vand og eventuelt tilsætningsstoffer – ofte en emulgator og/eller en stabilisator, hvis funktioner netop er at skabe en emulsion mellem de to faser og stabilisere den, fx så de ikke skiller eller så mælken fremstår mere cremet.
Definitionen af light
’Light’ eller ’let’ er en anprisning, der må bruges om fødevarer med blandt andet et reduceret fedt- og energiindhold. Fedtindholdet i et light produkt skal være reduceret med 30 % i forhold til det sammenlignede produkt – den ”normale” variant.
Almindelig vs. light
Anprisningen ”light” associeres sommetider med ”tilsætningsstoffer” og som værende “fyldt med alt muligt”. Med kokosmælk i light-udgaven, er det imidlertid ikke tilfældet. Det er som udgangspunkt et meget simpelt produkt. Prøv at kigge på varedeklarationen, næste gang du står i supermarkedet. Og hvis du kan, sammenlign den med en almindelig, gerne af samme mærke.
Light-udgaven indeholder præcis de samme råvarer, som standardvarianten;
kokosnøddeekstrakt og vand (plus et ekstra tilsætningsstof).
De forskellige slags kokosmælk du kan købe i supermarkederne svinger mellem at indeholde ca. 25-71% kokosnøddeekstrakt.
Hvis du sammenligner en dåse almindelig kokosmælk med en dåse light, kan du eksempelvis finde 56% kokosnøddeekstrakt i en almindelig vs. 25% i en light-udgave. Og så er det ofte light varianten, som er den dyreste.
Summa summarum…
Light varianten indeholder altså bare mindre kokosnøddeekstrakt og mere vand end den almindelige variant (og deraf færre kalorier, end en almindelig). Hvis du spørger mig, er det større vandindhold i light varianten ikke den øgede kilopris værd 😉
Hvis du køber light varianten for at spare på kalorierne, kan det altså rent økonomisk bedre betale sig at købe den normale variant og selv justere med vand, til du får den ønskede “light” tykkelse. Du får altså mere for pengene ved at købe den normale variant, og måske din suppe rækker til en portion eller person mere.
På den anden side kan argumentet for at købe light produktet være, at du kokkerer en mindre portion. Så hvis du eller din familie har en tendens til at “rydde op” – spise op – uanset portionens størrelse, kan det selvfølgelig være en måde at spise mindre på.
Kilder: Retsinformation.dk – Lightvejledningen.