Før i tiden var mine associationer til kål ikke noget at prale af – svært at tygge, bitter smag og luft i maven. Ikke noget der indbød til at tage den med hjem i indkøbsposen. Efter lidt tilvænning (stædig er man vel) og forskellige afprøvninger i diverse salater er den nu en hyppig gæst i mit køleskab og det synes jeg også den skal være i dit! Kål er nemlig en fantastisk grøntsag, stærkt på vej tilbage i de danske køkkener og jeg vil med glæde fortælle dig hvorfor.
Næringsindhold
Kål er super sundt, da det indeholder en masse vitaminer – heriblandt vitamin K og vitamin C. Vitamin K medvirker blandt andet til syntese af proteiner, mens vitamin C øger dannelsen af kollagen og dæmper allergitilstande i kroppen. Derudover indeholder kål også folat der bl.a. opbygger DNA og RNA samt er vigtigt for kvinder, hvis man er gravid eller planlægger graviditet.
Ud over vitaminerne indeholder kål få kalorier per 100 g. så det er bare at spise løs.
Hvidkål: 32 kcal/100 g.
Rødkål: 30 kcal/100 g.
Spidskål: 27 kcal/100 g.
Savoykål: 27 kcal/100 g.
Blomkål: 24 kcal/100 g.
Sidst men ikke mindst, er kål en grov grøntsag og indeholder derfor en masse kostfibre. Er man ikke vant til at spise meget kål, kan det godt give maveproblemer, men det går, hvis man introducerer det gradvist og regelmæssigt.
Sæson for kål
Går man op i lokalt dyrkede grøntsager, er kål igen fantastisk, da det dyrkes herhjemme i stor stil. Vintertid er kåltid, og det er også her, vi satser på lidt tungere og fyldigere mad. Ud over at kålen kan nydes med god samvittighed, er det også en billig spise, som er drøj i brug – meget studie- og storfamilievenlig!
Tilberedning
Hvad skal man så stille op med det der kål? Kål kan alt! Du kan stege det, bage det koge det og spise det råt – kun fantasien sætter grænser. Personligt er jeg mest til fintsnittet, rå kål i salat med en lækker vinaigrette, da kålen så bliver blødere og mere tyggevenlig. Blomkål kan steges på panden i smør og presset hvidløg eller rives og bruges som erstatning for ris. Grønkål kan vendes i olie og krydderier og omdannes til sprøde chips efter en tur i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter.
Tip! Sæson for god smag har en hjemmeside, hvor man bl.a. kan søge på grøntsager og få tips til tilberedning samt hvornår den valgte grøntsag er i sæson – se siden her.