December betyder sæson for klementiner og mandariner…. og satsuma, som det også hedder… Eller, er det egentlig det samme? Har du også haft diskussionen om, hvorvidt det hedder det ene eller det andet, så får du svaret her!
Klementiner og mandariner – hvad er hvad?
Det er nemlig sådan, at klementinen er en sort af mandarinen, ligesom blandt andet satsuma også hører under mandarinsorten. Engang blev klementinen lanceret som den kerneløse mandarin, hvilket ikke altid passer, da nogle sorter af klementiner indeholder kerner. Samtidig findes der også lækre kerneløse mandariner (omtalte satsuma mandariner). Og for at gøre forvirringen total, så er en klementin faktisk en hybrid mellem en appelsin og en mandarin! Men det vigtigste at vide er, at den mest populære og velkendte sort klementinen, ER en mandarin. Vil du helgardere dig, kan du derfor roligt kalde klementiner for mandariner.
Lidt om den julede frugt
Rent botanisk set er klementinen faktisk et bær (!), og dens indre er opfyldt af opsvulmede safthår. Den indeholder ca. 45-50 kcal per styk, samt store mængder vitamin A og C plus et betydeligt indhold af mineralerne fosfor, jern og kalium. Så du skal ikke holde dig tilbage for denne lille friske julesnack, der tilmed er let at skrælle og have med alle steder. For at opnå et stabilt blodsukker, kan du med fordel spise et par nødder til – det perfekte mellemmåltid!
Mandarinerne menes at have sin oprindelse fra det sydvestlige Kina, hvor den er blevet dyrket længe før Kristi fødsel. Klementinen blev opkaldt efter Fader Clement, som opdagede den lille orange frugt i haven af et børnehjem i Algeriet i slutningen af 1890’erne. Det blev starten for denne klementin næsten helt uden kerner, som vi i Europa helst vil have den. Grunden til at vi her forbinder mandariner med jul, skyldes at det er her de fleste citrusfrugter har højsæson.
Sæson og dyrkning
Klementinerne sælges i Danmark fra oktober til februar – nogle gange helt ind i marts og april. Klementinerne vi køber i Danmark kommer typisk fra middelhavsområdet og er som oftest ikke økologiske. Det betyder, at der kan sidde mange pesticidrester i skrællen. Af samme årsag kan det derfor være en god idé at vaske fingrene efter du har skrællet klementinen, og inden du begynder at spise den. Eller at gå efter de økologiske, der hvor det er muligt.
Bonusinfo:
- En mandarin kan sagtens være moden, uden at have den orange farve. Så vil den være grøn i farven. Det er dog de færreste, der så vil købe den, så derfor starter salget først, når de har fået den velkendte farve, omkring oktober måned.
- Årsagen til at citrusfrugterne skifter farve, er temperaturforskellene fra dag til nat – det skal altså være koldt nok (under 13 grader), uden at det er frost vejr.
- Hvis du har prøvet at åbne en klementin, som viste sig at være helt tør indeni, så er det fordi, den har fået frost om natten.
- Klementiner er en hybrid mellem en mandarin og en appelsin!