Det er ingen hemmelighed, at vi her på redaktionen elsker gulerødder og vi kan ikke få armene ned over årets Internationale Gulerodsdag – det synes vi skal fejres med et indblik i, hvorfor guleroden er så god, samt nogle lækre opskrifter med gulerødder.
Hvad er det nu den gulerod kan?
Guleroden er en fantastisk grøntsag, som indeholder få kalorier og har et højt indhold af kostfibre, som giver en stor mæthedsfornemmelse og som er god for vores fordøjelse. Derudover har guleroden et højt indhold af A-vitamin i form af betakaroten samt K-, C- og B-vitamin. Den er også rig på mineralerne magnesium, fosfor, kalium, calcium og natrium. Foruden at bidrage med en masse sunde næringsstoffer til vores krop, findes guleroden i et utal af flotte farver som gør sig godt på middagsbordene. De fleste ser en orange gulerod for sig når de hører ordet gulerod, men de findes altså også i lilla, gul, hvid og rød. Gulerødder er en nem tilgængelig råvare som dyrkes i Danmark og importeres fra andre lande hele årets rundt, men har højsæson i Danmark fra juli-september, hvis man vil nyde de nye gulerødder.
Tips til at inkorporere gulerødder i madlavningen
Da guleroden kan tilberedes ved; kogning, stegning, bagning, dampning og juices, kan man gøre rigtig meget med den.
Her er lidt eksempler:
- Den kan laves til mos, puré eller suppe. Se denne opskrift på gulerodssuppe eller denne på pizza med gulerodspuré.
- Den kan steges på panden, så dens søde smag kommer frem, men den bibeholder sit bid.
- Den kan rives og kommes i bagværk, kager, brød eller tacos. Se denne opskrift på tacos med revet gulerod.
- Den kan dampes så den bibeholder de fleste af sine vitaminer og mineraler
- Den kan laves til lækre fritter og bages i ovnen – se denne opskrift på fritter med balsamico og feta.
- Den kan juices og den juice kan du lave en glace (sovs) ud af. Derudover kan du bruge plumpen fra din juice til brød. Se denne opskrift på glutenfri skyrboller med gulerod – brug blot pulp i stedet for revet gulerod.
- Den kan spises rå, og ved forskellige udskæringer gør det rigtig meget for den sensoriske oplevelse.
- Den kan skæres tyndt ud og laves til chips i ovnen. Se denne opskrift på gulerodschips.
Vi elsker især vores opskrift på svampet gulerodskage eller vores opskrift på lækre sprøde gulerodstoppe. Hvis det ikke skulle være nok, så har vi jo faktisk skrevet en bog om guleroden, da vi simpelthen manglede et form for leksikon, da vi jo mener at guleroden fortjener det! 😉
Sagt med andre ord – det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan gøre med dine gulerødder.
Enjoy! 🙂