Hvad er gluten?
Forleden faldt vi over en morsom video, hvor nogle amerikanere bliver spurgt om, hvad gluten egentlig er. Det er et godt og relevant spørgsmål, da glutenfrie fødevarer fylder mere og mere i vores supermarkeder, og flere i dag undgår gluten.
Videoen afslører, at mange ikke ved, hvad gluten er. Og det gælder også dem, der lever på en glutenfri diæt. Folk tager et valg om at fravælge og undgå gluten uden at vide, hvad det egentlig er, de undgår.
Så hvad er gluten? Hvorfor undgår folk gluten? Kort sagt: hvad er det folk vil undgå?
Gluten er…
Gluten er et proteinstof, som findes i hvede, rug, byg og havre.
Gluten er kendt for at få brødet til at hæve og gøre brødet lækkert, hvorfor glutenfrit brød har det med hurtigt at blive lidt trist. Det gør også at glutenindholdet i hveden er steget, fordi brød, der er hævet, luftigt og lækkert, sælger bedre.
Ikke farligt
Så gluten er et protein, og dette protein er helt uskyldigt, hvis du ikke får gener af at spise det.
Hvad er symptomerne, hvis jeg ikke kan tåle gluten?
Du er ikke i tvivl, hvis du ikke kan tåle gluten, for symptomerne er rigtig irriterende og ubehagelige.
De mest normale symptomer er:
- Oppustet mave
- Tynd eller hård afføring
- Ondt i maven
- Eksem eller uren hud
- Udslet (især på maveregionen)
Hvis du ikke kan tåle gluten, vil du stort set hver dag opleve disse symptomer, og du vil som regel få ondt i maven under og efter måltider. Så fordi du oplever nogle af ovennævnte symptomer en gang imellem, betyder det altså ikke, at du ikke kan tåle gluten. Oplever du dem ofte, så er det værd at undersøge det nærmere.
Du kan teste dig selv
Hvis du går rundt og tror, at du ikke kan tåle gluten, så kan du nemt teste dig selv.
Fjern gluten fra din kost i 10-14 dage. Hvis du ikke kan tåle gluten, vil du allerede efter et par dage kunne mærke en forskel. Når du efter de 10-14 dage indtager gluten igen, vil du opleve, at symptomerne viser sig igen, hvis du ikke kan tåle det. Så nemt er det.
Det er dog vigtigt, at du i de 10-14 dage fjerner gluten HELT! Ikke noget brød, ikke noget pasta, ikke noget bulgur, ingen kage, ingen soya, ingen havregryn med mere. Sæt dig ind i det, før du tester dig selv.
LÆS OGSÅ: 10 gode basisvarer til dig der har glutenallergi
Eller få det testet hos en læge
Du kan også tage til lægen og få det testet. Du testes ved en blodprøve, men det er VIGTIGT, at du får lavet testen i en periode, hvor du spiser gluten. Hvis du bliver testet efter 14 dage uden gluten, kan du ikke regne med testen, da du jo ikke har gluten i kroppen.
Hvorfor vil folk undgå gluten?
Nogle af dem, der lever uden gluten, gør det, fordi de ikke kan tåle det. Enten fordi de har cøliaki (glutenallergi) eller glutenintolerance. Symptomerne på cøliaki og glutenintolerance er ofte ens, men der er en forskel.
Cøliaki er en kronisk sygdom og er genetisk bestemt. Har du cøliaki SKAL du leve uden gluten, da du ellers kan få problemer med helbredet, da gluten direkte skader og ødelægger din tarm.
Glutenintolerance er ikke genetisk bestemt og skader ikke på samme måde tarmen. Glutenintolerance vil sige, at du er overfølsom overfor/ikke kan optage proteinet, og så irriterer proteinets tilstedeværelse tarmen. Derudover kan glutenintolerance ikke altid påvises på testene. Har du glutenintolerance, vil symptomerne forsvinde, når du lever glutenfrit, på samme måde, som hvis du havde cøliaki.
Gluten og Carrotstick
På Carrotstick har vi fokus på gluten for at oplyse om gluten, mindske den forvirring, som glutendebatten kan give, og generelt for at undgå, at I går rundt og er unødvendigt bekymrede for gluten. Vi har selvfølgelig også fokus på gluten for at vise lækre og nemme opskrifter til dem, der enten har glutenintolerance eller cøliaki. Se vores glutenfri opskrifter her.
Vi håber dermed, at vi formår, at oplyse, guide og hjælpe jer til at navigere i glutendebatten og efterlade en information, der hjælper jer med at få et sundt og oprigtigt forhold til gluten, så I kun undgår gluten, hvis I går rundt med symptomer.
Hej. Det er absolut en dårlig idé at teste sig selv. For visse kræftformer kan give samme bivirkninger som gluten (hvis man ikke kan tåle det). Så man risikerer at overse eventuel kræft, da undladelse af gluten kan fjerne kræftens umiddelbare symptomer.
Mvh. Julie Brummerstedt (prof.bach. ernæring og sundhed)
Ps. Jeg går ud fra at I mener “steget”, når I skriver “hveden er stegt” 😉
Hej Julie.
Det er en god pointe. Det sørger vi for at få rettet. Tak for dit input!
Mange hilsner
Marie