Hvorfor skal vi kigge efter varernes mærker, når vi handler ind i diverse supermarkeder?
Fordi at mærkerne er udviklet sådan, at forbrugeren hurtigt kan få et overblik over, hvad de skal gå efter. Mærkerne stiller høje krav til producenten og derfor signalerer et budskab om kvalitet. Det kan eksempelvis være alt fra sundhed, etik, miljø og dyrevelfærd.
Men mærker kommer der flere og flere af, og det kan være svært at navigere i, hvad de forskellige betyder.
Derfor kan du i denne simple guide få et overblik over både fødevaremærker samt pleje- og vaskemærker.
Hvis du er interesseret i mere viden om de forskellige mærker, kan du følge linksene herunder.
Økologi og biodynamik
Du vil ofte støde på to typer økologimærker. Det røde Ø er det danske statsmærke, mens det grønne blad er et europæisk økologimærke. Forskellen på disse er ikke stor og har ofte rod i, hvor produktet er produceret. Du vil aldrig møde et rødt Ø-mærke uden et grønt EU-mærke, da økologiske produkter også skal godkendes på europæisk plan, for at kunne godkendes til et dansk Ø-mærke.
Der findes også mærket Demeter, som indikerer at produktionen er biodynamisk. Overordnet så er der samme regler til det biodynamiske mærke, som der er til økologimærkerne bare mere restriktivt. Kun 14 tilsætningsstoffer er tilladt i Demeter produkter hvorimod 49 er tilladt i økologiske produkter.
Produktionen skal være biodynamisk, hvilket betyder at der bruges forskellige præparater, som sprøjtes i stærktfortyndede udgaver ud på markerne eller blandes i husdyrsgødning.
Du kan læse mere om økologimærket her, og om Demeter her.
Det sunde valg
Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket indikerer den sundere vare.
Nøglehulsmærker ligger særlig vægt på mindre salt, fedt og sukker, samtidig med at der skrues op for fuldkornsmængden. Mærket er den nemme vej til at vælge de sundere produkter, når du handler ind. Du kan læse mere om det her.
Fuldkornsmærker indikerer, at produktet indeholder en stor andel fuldkorn og kostfibre. Ofte forbinder man fuldkorn og kostfibre med mørkt og groft brød, som for eksempel rugbrød. Fuldkorn er dog blot en betegnelse for kornets tilstand, og derfor kan du sagtens støde på lyst brød, som også er fuldkornsbrød. Du kan læse mere om mærket her.
Etisk korrekt
Hvis du gerne vil slå et slag for, at arbejdsforholdene eller dyreforholdene er gode, så er der flere forskellige mærker er gå efter.
Hvis du vil sikre gode arbejdsforhold for de landmænd, der dyrker markerne, så skal du gå efter Fairtrademærket, som du kan læse mere om det her.
Hvis du også gerne vil beskytte miljøet og sikre dets overlevelse, så skal du gå efter Rainforest Alliance mærket. Dette mærke kan du læse mere om her.
Er det dyrevelfærd, der optager dig, så er MSC og ASC begge mærker der sikre bæredygtig fiskeri. Forskellen på disse to, er at MSC tager udgangspunkt i vildfangede fisk, mens ASC har til formål at sikre vandforhold for opdrætsfisk. Du kan læse om MSC certificeringen her, og ASC her.
Dyrevelfærd går vidt omkring, der findes nemlig også mærket Bedre Dyrevelfærd som er en mærkningsordning for kød- og mejeriprodukter underlagt statslig kontrol. Her stilles der strenge krav til selve produktionen både i stald, under transport og på slagteriet. Du kan læse om mere om mærket her.
Hvis du gerne vil kombinere dette, så skal du gå efter FSC mærket, der dog primært er på træ og træprodukter, men som også bruges på emballage af andre typer produkter. Du kan læse mere om denne mærkningsordning her.
Vaske- og plejemærker
Hvis du gerne vil vælge miljørigtigt, så skal du gå efter Svanemærket og/eller EU-blomsten. De indikerer begge, at produktet er miljøvenligt, og deres krav samt mål er overordnet det samme. Forskellen er, at Svanemærket er nordisk mens Blomsten er udarbejdet i EU. Du kan læse mere om Svanemærket her og om EU Blomsten her.
Hvis du også gerne vil have allergivenlige produkter, så skal du gå efter Den Blå Krans. Den er udarbejdet af Astma Allergi Danmark og sikrer dig rene og gennemskuelige produkter. Du kan læse mere om dette mærke her.
Du vil ofte støde på, at disse mærker er på samme produkter, da nogen af Svanemærket/ EU-blomstens grundregler er i overensstemmelse med Den Blå Krans’ grundprincipper. Derfor kan du sagtens vælge både miljørigtigt og allergivenligt på flere produkter.
Jeg håber, at denne guide har givet et bedre overblik over nogen af de mange mærker, som findes på markedet. De mærker, som jeg her beskriver, er dem du oftest vil støde på, og derfor nok også de vigtigste at få en guide omkring.