Vi kender alle det at have en rigtig dårlig dag. Alt går galt, humøret er på et nulpunkt, og det afspejles i spisevanerne. Slik, chips, kage, junkfood og sodavand får topprioritet over grøntsagerne og den balancerede kost, som “burde” være i højsædet, men den søde, fede og salte mad vinder, fordi den gør dagen lidt lettere at komme igennem. Sådanne dage har jeg også, og sker det en gang imellem, har det heller ikke den store betydning. Oplever man derimod at være trist, stresset eller deprimeret over en længere periode, er det imidlertid en anden sag, hvilket et nyere studie, bygget på fire forskellige hypoteser, viser.
Studiet
Studiet er blandt andet udført af Brian Wansink, der også er forfatter til bogen ”Hovedløse spisevaner” (”Mindless Eating”), og indeholder som sagt fire hypoteser, der er testet i laboratorier ved hjælp af næsten 800 frivillige testpersoner. Tilsammen giver de fire testede hypoteser en god indsigt i, hvordan vores humør påvirker vores spisevaner.
Læs også: Nudging: ’snyd’ dig selv sundere
Dårligt humør giver dårlige vaner
Ses der bort fra hovedmåltiderne bruges mad ofte som en metode til at distrahere sig selv fra hverdagens problemer som stress, frustrationer, tristhed, kedsomhed og så videre. Når vi spiser mad med vores følelser og i pressede situationer, viser dette studie, at vi søger mod ’comfort foods’, der oftest er søde, salte og fede produkter. Det gør vi, fordi de trigger hormonelle forandringer i kroppen og hjernen. Disse forandringer giver os umiddelbar tilfredshed, mens vi spiser, og lægger en dæmper på de negative følelser, der var til stede før isen, kagen, burgeren, posen med chips (you name it) blev spist. Som nævnt i indledningen behøver denne mekanisme ikke at udgøre et problem, hvis det kun sker en gang i mellem, med når man ud i en situation, hvor der kun føles glæde i forbindelse med at spise, kan et sådant mønster hurtigt udvikle sig til et afhængighedsforhold. Kommer dette afhængighedsforhold ud af kontrol, kan det resultere i overvægt, helbredsproblemer og eventuelle spiseforstyrrelser som bulimi eller overspisning.
Altså resulterer dårligt humør i kortsigtede spisevaner, der har til formål at tilfredsstille her og nu uden tanke på langsigtede konsekvenser. Fordi triste/stressede personer går efter mad med denne hurtige tilfredsstillelse til følge, har næringsindhold og advarsler omkring fødevarers potentielt sundhedsskadelige effekter ingen virkning; dette kan forklare, hvorfor nogle personer fortsætter deres destruktive spisevaner på trods af, at de ved, det er sundhedsskadeligt for dem.
Glæde giver sundhed
Oplever man glæde i hverdagen (ikke at forveksle med neutralt humør), spiller mad imidlertid en anden rolle. Studiet viser, at personer udsat for historier, der skabte glæde hos læseren, inden valget mellem to slags fødevarer (for eksempel vindruer og chokolade), valgte den ’sundere’ valgmulighed. Forskerne har ud fra denne opdagelse udledt, at glade mennesker med overskud i hverdagen, satser på fødevarer, der kan bidrage til langsigtet sundhed og velvære i modsætning til triste/stressede personer, der som sagt vælger fødevarer der kan tilfredsstille et umiddelbart behov.
Hvad gør dig glad?
Hvorfor er dette studie så relevant for dig? Det er værd at tage tanker om dit humør med i overvejelserne, hvis du har mange mislykkede livsstilsændringer bag dig, eller hvis du planlægger at bryde med dårlige spisevaner i nær fremtid. Ofte kan det læses i diverse bøger, artikler med videre. at vi bliver gladere når vi lever sundere, men som dette studie viser, kan der skydes genvej, hvis glæden er fokus fra start af, eftersom glæde i hverdagen giver overskud til at træffe beslutninger, der holder dig sund og giver velvære på lang sigt. I den forbindelse har jeg samlet vores bedste indlæg omkring glæde og overskud herunder, så du har lidt inspiration at starte ud med.
Psykisk omsorg:
Challenge: Taknemmelighed – et simpelt redskab
Meditation i dagligdagen – redskaber
Find glæden og bliv sundere
Hvordan taler du til sig selv?
Er du også særligt sensitiv?
Den livsvigtige berøring
Sundt arbejdsmiljø
Slip stressen:
Stresset? En stress-guide til dig, der har lidt for meget fart på
Derfor bidrager smukke naturoplevelser til din sundhed
Når inspiration bliver til desperation
En kogebogs forbandelse
Vejledning:
Sundhedsskribentens sensitive slanketips
Kostvejledning – er det pengene værd?
Sund med mind-tricks
Bøger:
Boganmeldelse: Bang! Styrken kommer indefra
Boganmeldelse: Elsk den du er
Kilde: Gardner, M.P., Wansink, B., Kim, J. & Park, S.-B., Better Moods for Better Eating?: How Mood Influences Food Choice, Journal of Consumer Psychology (2014)