Kort sagt; “fuldkorn er guldkorn” (citat: fuldkorn.dk). Derfor har vi på Carrotstick også haft dem på dagsordenen flere gange. Her får du en lille introduktion til emnet og en guidet tur til artiklerne, du allerede kan finde på bloggen.
Fuldkornsbegrebet dækker over brugen af det hele korn. I fødevarer angives fuldkornsmængden ofte i procent og angiver det indhold af eksempelvis hele, knækkede eller formalede kerner. Det betyder, at deres fordeling af næringsstoffer er det samme, som i den intakte kerne. De skaldele, som bibeholdes i fuldkornsprodukter, har en række ernæringsmæssige bonusser.
Fuldkorn har et højt indhold af kostfibre samt bestemte vitaminer og mineraler, som medvirker til en hurtigere mæthedsfølelse, et stabilt blodsukker og en god fordøjelse (se mere her). Samtidig har de en forebyggende effekt på blandt andet hjerte-kar-sygdomme, type-2-diabetes og kræft (cancer.dk). Derfor indgår “vælg fuldkorn” også som et af de officielle kostråd (læs mere her), mens Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 75 gram om dagen.
Fuldkornsprodukter er ofte karakteristiske ved en grovere tekstur, mørkere farve og en anden smag end den tilsvarende variant uden. På baggrund af forskellige præferencer for disse fås fuldkornsprodukter med et varierende indhold af fuldkorn. Et højt fuldkornsindhold kan være en udfordring i eksempelvis bagning, hvorved brødet hæver mindre og bliver tungere. Dog kan du i mange tilfælde optimere dine opskrifter ved at erstatte halvdelen af den fintmalede mel med fuldkorn og stadig få et velsmagende og luftigt resultat.
Men hvad er så forskellen på fuldkorn og kostfibre?
Fuldkorn har et højt indhold af kostfibre. Fuldkorn betegner hele kornet, mens kostfibre dækker over delvis ufordøjelige kulhydrater, som kommer fra planter, det vil sige netop korn, samt grøntsager, bælgfrugter, kerner og nødder. Der kommer et særskilt indlæg om fibre i løbet af ugen.
Vi har tidligere skrevet om fuldkorn i følgende forbindelser:
Fuldkorns gode egenskaber
Du kan læse en uddybet forklaring om ernæringsindhold, få indblik i hvilke produkter, der går under betegnelsen “fuldkorn” og få idéer til, hvor let du selv kan justere dine måltider for at få gavn af de ernæringsmæssige fordele. Læs mere i indlægget her.
Fuldkornsmærket
Hjælper dig til at vælge, når du står og spejder ud over de meterlange brødhylder. Fuldkornsprodukter fås med et varierende indhold af fuldkorn og bliver ofte forbundet med betegnelserne “groft” eller “mørkt”. Men mørkt brød er ikke nødvendigvis lig med et højt indhold af fuldkorn, og fuldkornsbrød kan også være blødt og luftigt. Fuldkornsmærket guider dig, når du er i tvivl! Læs mere her.
Nøglehullet
Opskrifter kan mærkes med “Nøglehullet”, hvis de overholder mærkets principper, som blandt andet går ud på at spise flere fibre og fuldkorn. Læs om Nøglehullet her, eller få inspiration til opskrifter og gør det lettere for dig selv ved at benytte opskrifter mærket med Nøglehullet her.
Flere fuldkornseventyr? Her får du et par opskrifter til inspiration
– Godmorgen-mad: Luksus-, power- og studentervariant (her)
– Weekendbrunch og hygge: Sunde pandekager med banan og havregryn (her)
– Mættende madpakke: Fuldkornspølsehorn (her) og pizzasnegle med pinjekerner (her)
– Mellemmåltid: Kerneknækbrød (her)
Kilder: altomkost.dk, “Ernæringsfysiologi” af Inger Marie Jørgensen og Niels Homquist, “Menneskets ernæring” af Arne Astrup et. al., “Den lille levnedsmiddeltabel” af DTU Fødevareinstituttet