Når man taler om juice, taler man ofte om juice fra koncentrat vs. juice, der ikke er fra koncentrat. ‘Fra koncentrat’ er for mange blevet et slags fy-ord, når det handler om juice og sundhed. Men hvad er egentlig forskellen på friskpresset juice og juice fra koncentrat? Og er juice fra koncentrat i virkeligheden så forfærdeligt?
Juice fra koncentrat
Appelsiner til juice dyrkes oftest i subtropiske lande og skal derfor transporteres langt. For at gøre transporten lettere, begyndte man derfor allerede tilbage i 1960’erne at lave juicekoncentrat. Appelsinerne til juice lavet på koncentrat presses som normalt, men under presningen separeres frugtkødet fra selve juicen. Herefter gennemgår selve juicen en inddampningsproces, som reducerer volumen med op til 80 %. Hvis man presser 1000 kg appelsiner, får man cirka 453 kg vand og 100 kg koncentrat. Koncentratet opbevares på frost, mens det fragtes til Europa. Herefter tilsættes den mængde vand, som tidligere blev fjernet. Holdbarheden på juice fra koncentrat er typisk 6-12 måneder. Mange tror fejlagtigt, at juice fra koncentrat er tilsat en masse kunstigt sukker og konserveringsmidler, men dette er ikke tilfældet. Dog forsvinder nogle af vitaminerne og mineralerne under inddampningsprocessen, og dette mindsker selvfølgelig den sundhedsmæssige værdi. Fordelen ved juice fra koncentrat er, at miljøomkostningerne mindskes på grund af den mindskede volumen. Samtidig er man sikker på at få en juice, der smager af det samme hver gang, da safter fra forskellige høsttidspunker nemt kan blandes. Juice fra koncentrat har desuden længere holdbarhed end friskpresset juice, hvilket mindsker spild og derfor igen er en fordel for miljøet.
Juice – ikke fra koncentrat
Juice, som ikke er fra koncentrat, bliver stadig presset før det transporteres videre. Efter presningen bliver det pasteuriseret og opbevaret ved 0 grader. Juicen fylder mere end koncentrat for sig selv, og transportomkostningerne er derfor større. Fordelen ved juice, der ikke er lavet fra koncentrat, er, at det indeholder flere vitaminer og mineraler, da det ikke har gennemgået en inddampningsproces. Smagen minder også mere om den man kender fra friskpresset juice. Samtidig er det stadig muligt at lave en meget ensartet juice, da man kan blande safter fra forskellige høsttidspunkter.
Friskpresset juice
Friskpresset juice laves af frugt, der presses lige inden, det skal tappes. Taler vi om appelsinjuice, bliver appelsinerne derfor plukket og transporteret, som de er. Dette betyder selvfølgelig, at transportomkostningerne og derved miljøomkostningerne er højere end ved de to andre varianter. Frugtkødet separeres ikke i denne variant, og der kan derfor være forskel på, hvor meget frugtkød den enkelte juice indeholder. Friskpresset juice gennemgår kun en mild pasteurisering, så smag samt vitaminer og mineraler bevares bedst muligt. Dette betyder dog også, at holdbarheden kun er på få uger.
Kilder: rynkebyfoods.dk