Mandelmælk er blevet utroligt populært som erstatning for komælk. Det er desuden utroligt velsmagende, og så man kan man lave det selv! Se opskriften på hjemmelavet mandelmælk her.
I dette indlæg udpensler jeg de overordnede ernæringsmæssige forskelle på mandelmælk og komælk.
Forskellen på mandelmælk og komælk
Kalorier: Mandelmælk og minimælk indeholder nogenlunde samme mængde kalorier.
Protein: Komælk indeholder mere protein end mandelmælk.
Kulhydrat: Komælk indeholder mere kulhydrat end mandelmælk p.g.a. mælkesukkeret.
Fedt: Mandelmælk indeholder cirka 2,6 gram fedt, hvor minimælk indholder 0,5 gram fedt.
Mikronæringsstoffer
Komælk bidrager primært med D-vitamin og calcium og mandelmælk bidrager primært med E-vitamin. Alle tre næringsstoffer er vigtige, men de kan også fås andetsteds. D-vitamin kan du få fra andre mælkeprodukter, samt æg og særligt fisk. Calcium finder du i mange forskellige fødevarer, blandt andet grønne grøntsager, andre mælkeprodukter, bønner og fede fisk.
Hvorfor drikke mandelmælk?
I de fleste tilfælde bruger man mælkealternativer såsom mandelmælk, enten på grund af allergier, intolerancer og/eller smagsmæssige årsager. Dog er der startet en bevægelse mod mælkeprodukter, hvor nogle af argumenterne blandt andet går på, at komælk indeholder kræftfremkaldende hormoner, giver øreproblemer hos børn, kræft, øger risikoen for knoglebrud osv. Jeg vil dog understrege, at der er ikke nogen klar evidens, som understøtter at man skal holde sig fra mælk – jeg anerkender dog, at nogle kan mærke eller se forskel på særlige hud- eller kropstilstande, når de skærer ned på deres indtag af mælkeprodukter.
Men hvis der skal drages en overordnet konklusionen på dette indlæg, må det dog være, at komælk er mere næringsrigt end mandelmælk. Så drik mandelmælk hvis du ikke kan tåle komælk, hvis du bedre kan lide smagen, gerne vil skære ned på animalske produkter eller har en anden særlig holdning til komælk.
Hvis du vil vide mere om mælk og sundhed, så kig på dette spændende indlæg om komælk fra Morten Elsøe.