Vi støder på dem næsten dagligt både i kosten og i medierne: Antioxidanter! De utrolige, fantastiske stoffer, der kan beskytte os mod alverdens onder. De fleste ved nok (nogenlunde), hvad de er for nogle kemiske stoffer, eller i hvert fald, at de er meget sunde! Men antioxidanter er ikke bare ”antioxidanter” – der findes tusindvis af forskellige slags, der kan inddeles i grupper, og som hver især har et navn. Derfor kan antioxidantverdenen være lidt af en jungle, da de tit står skrevet under “dæknavne” på emballagen, eller hvor vi nu støder på dem.
Vi har tidligere skrevet om antioxidanter her på Carrotstick, så jeg vil hoppe over den uddybende beskrivelse af, hvad deres funktioner er, og i stedet fokusere på de mest almindelige dæknavne for antioxidanter, samt hvor de hver især findes. Kort fortalt er antioxidanter stoffer, der findes i bestemte madgrupper, som virker ”antioxiderende” på vores celler, og altså beskytter os mod ødelæggelse af de gode, velfungerende celler, samt mindsker den giftige effekt fra blandt andet rygning, stråling og forurening. Dette forklarer det store fokus på antioxidanters evne til at beskytte imod kræft og inflammationer.
A-, C- og E-vitamin: Ja, A, C og E-vitamin fungerer alle tre som antioxidanter! Det er blandt andet derfor, man tilråder citrusfrugter mod ”forkølelse”, og derfor kosmetiske cremer indeholdende disse vitaminer hævder at have ”aldersforebyggende” virkning.
Derudover bruger man vitaminernes antioxidanteffekt ved konservering af mad, hvilket blandt andet ses i hakket oksekød, der har sin røde farve fra E-vitamin, som sikrer det imod bakterier og forrådnelse. C-vitamin findes blandt andet i citrusfrugter, peberfrugt og grønne grøntsager. E-vitamin findes blandt andet i nødder, avocado og planteolie. Beta-karoten, der fungerer som antioxidantvirkende stof i A-vitamin, findes blandt andet i gulerødder, spinat, lever, æg, mælk og smør.
Selenium: Et mineral vi får fra blandt andet fisk og skaldyr, indmad, samt i fuldkorn og mælkeprodukter, der har beskyttende egenskaber overfor oxidering og infektion, og derfor kan karakteriseres som en antioxidant.
Polyfenoler: Kan også gå under navnet fytokemikalier, da de stammer fra planter. Det er den største gruppe af planterelaterede antioxidanter, der forekommer i alt fra te (især grøn te) og kaffe, juice og frugt, til rødvin og chokolade. Polyfenolerne kan også inddeles i undergrupper, herunder flavonoider der er med til at give frugterne og grøntsagerne deres smukke farver, og som der findes over 4.000 forskellige slags af. Eksempler på specifikke flavonoider er quercetin (kapers, løvstikke, æbler med mere), catechin (te), tannin (rødvin) og resveratol (vindruer).
Generelt er frugt, nødder, bælgfrugter og grøntsager rigtig gode kilder til antioxidanter, men øverst på listen topper røde bønner, kidneybønner, blåbær, tranebær og artiskokker.