Måske er du stødt på udtrykket “clean eating”, når du har googlet efter opskrifter, set det som tag på instagram eller noget tredje. Men hvad er clean eating, og hvorfor er det så hyped i fitnessindustrien?
Der er ingen klar definitnation på, hvad clean eating egentlig er, men der er en grundidé, hvor folk har deres egne modifikationer af konceptet.
Hvad er clean eating?
Kort sagt er clean eating at undgå fabrikeret og kunstig mad. Der er altså tale om “naturlig” mad, som ikke kommer fra en stor fancy fabrik. Denne definition er dog meget bred, for hvor går grænsen for naturlig mad, og er alle fabrikker slemme? Det er her, det bliver op til den enkelte. For nogle handler det bare om at undgå tilsætningsstoffer og modificeret mad, hvor det for andre er mere strikt, og de undgår nærmest al industrielt produceret mad.
En af de helt store fortalere for clean eating er Tosca Reno, som nærmest kan ses som moderen til konceptet. Tosca er en kvinde, som var træt af at være fanget i en træt og usund krop og som fandt en måde at få drømmekroppen i en alder af 40 år. Hun gik fra overvægtig til bikinikonkurrent ved hjælp af clean eating og styrketræning.
Hun har siden skrevet et hav af bøger – alle om clean eating – samt er fast skribent for fitness magasinet “Oxygen” og “Clean eating magazine”.
LÆS OGSÅ: Vægttab – fem klassiske fejl
Clean eating er typisk med et proteinindhold, som er højere end de anbefalede 0.8 g pr. kg kropsvægt, og dette kan hjælpe med vægttab, hvilket ofte er folks grundlag for at starte på en ny diæt.
Af uforklarlige grunde accepterer de fleste proteinpulver som værende okay på en clean eating-plan, selvom dette er ret forarbejdet.
Diæten bliver ofte brugt af bodybuilders og lignende, hvilket kan være ekstremt for folk, som blot ønsker at være sundere. Man må derfor finde den måde, som konceptet bedst passer til én selv. Det er ikke sundt at være fanatisk, og det er ikke sundt at leve på en bodybuilderdiæt året rundt, så det er okay at spise det stykke kage til den fødselsdag, du besøgte sidste lørdag!
Hvorfor er konceptet clean eating er så populært i fitnessbranchen?
Konceptet er så populært i fitnessbranchen, fordi det giver mening, og fordi det giver resultater. Selvfølgelig bør vi spise mad, som ikke er præfabrikeret, men det kan være svært at undgå. Så svært at vi har brug for et navn til dem, som ikke spiser det. Konceptet er altså populært, fordi det giver resultater, men måske ikke så hurtigt som crash diets. Dog fungerer det godt som en livsstilsændring hen imod en strammere krop og et sundere system.
Det må hellere ikke blive fanatisk, der skal være plads til lidt “ikke clean” mad. Balance er vigtigt! 🙂
LÆS OGSÅ: Kostplan til vægttab – gratis
Ingredienser du typisk vil støde på i clean eating-opskrifter:
– Havregrød, enten blendet til mel eller som normale.
– Kylling
– Sweet potato
– Bladgrønt
– Brune ris
– Generelt frugt og grønt
– Hytteost, græsk yogurt eller skyr.
– Der er selvfølgelig meget mere, men at lave en fuld liste er lidt voldsomt.
Jeg har levet efter Clean Eating i over 2 år nu og tabt 18 kilo. Jeg er sluppet af med en stofskiftesygdom og mange overgangsaldersymptomer.
Jeg har aldrig hørt at protein pulver skulle være godt, det må være nogen der læser livsstilen, som Fanden læser Biblen.
Jeg dyrker så heller ikke Fitness – jeg dyrker ingenting – for Clean Eating opskrifterne holder mig stærk og glad med flad mave (fordi jeg ikke spiser korn) og masser af energi (fordi jeg ikke spiser sukker)
Da jeg i 2016 udgav kogebogen “Mad der gør glad” til fordel for Julemærkehjemmene, blev første oplag udsolgt på 3 uger – så danskerne ved måske ikke rigtig hvad det er, men de kan lide ideen om ikke at proppe sig med junk og e-numre 🙂
Mange hilsner
Mette Glargaard