Hvad er Chufa?
Chufa er navnet på den lille nøddelignende knold og ja, der er faktisk tale om en knoldrod, som kan spises af både gluten- og nøddeallergikere. Det ligner mest af alt en nød og smager også nøddeagtig, sød og med et strejf af kokos. Chufa-knolden stammer fra Sydspanien, hvor den har en lang traditionsrig historie og flittigt bliver drukket i form af ”horchata” (chufamælk). Chufa kan bruges til utrolig mange ting – chufamel som et glutenfrit alternativ til andre meltyper eller chufadrikken som et laktosefrit alternativ til mælk. Du kan bage med chufa eller bare nyde knolden som en lækker snack. Chufaknoldene er enormt fiberrige og simple at arbejde med, når først de har været i blød i minimum 24 timer og gerne mere.
Hvis du vil vide mere om Chufaknoldens mange sundhedsmæssige fordele, kan du læse artiklen:
Chufadrikken
Drikken stammer oprindeligt fra Egypten men fandt senere sin vej til spanien, hvor man kan købe drikken “Horchata de chufa”. Drikken nydes iskold om sommeren og dyrkes i Sydspanien især i Valenciaområdet. Der findes mange variationer af Horchata med andre ingredienser, som i Mexico hvor de bruger ris til drikken i stedet for chufa.
Chufadrikken er nem og hurtigt bikset sammen. Når du blender de iblødsatte chufaknolde, skal du derefter si pulpen fra (den knuste chufa). Her skal du endelig gemme den fiberrige pulp til madlavning eller til en omgang chufagrød.
Chufagrøden får du en opskrift til her.
Det er både bæredygtigt og mindsker madspild at genbruge pulpen, ligegyldigt om det er chufadrik eller juice.
Ofte smider vi madrester ud, da vi i en travl hverdag ikke har kreativiteten til, hvad det kan bruges til. Men smides pulpen i skraldespanden er det madspild. Når vi mindsker madspild, mindsker vi samtidig CO2-udledningen, da fødevareproduktionens lange proces i forhold til pakning og transport påvirker vores klima i en negativ retning.
Så gem på chufapulpen og brug det i den næste bolledej eller eksperimenter med opskriften på den lækre chufagrød, som der er linket til længere oppe.
Vil du læse mere om bæredygtighed kan du læse 10 TIPS TIL BÆREDYGTIGE LØSNINGER
Opskriften
1 Liter
Forberedelse: 24-48 timer før brug / Tilberedning: 10 minutter /
Ingredienser
- 100 g chufaknolde
- 1 L koldt vand
- 1 tsk kanel
Fremgangsmåde
- Chufaknoldene opblødes i koldt vand i køleskab minimum 24 timer før brug. Skyl efter med koldt vand.
- Blend chufa sammen med 1 L vand og 1 tsk. kanel
- Drikken sives igennem et ostelærred eller viskestykke hvorefter pulpen gemmes til grød eventuelt.
- Drikken hældes nu i en kande/glas med låg, sættes på køl eller nydes med det samme.Chufadrikken kan holde sig i ca. 48 timer i køleskab.
Tip: Hvis drikken smager for stærkt kan der tilføjes vand eller hvis drikken mangler sødme kan der tilføjes sukker/sirup.
Du kan variere din chufadrik ved at tilsætte forskellige smagsstoffer. Prøv eksempelvis med lidt vanilje, citronsaft, appelsinsaft, ingefærsaft, eller kardemomme.