Vi ved efterhånden hvor vigtigt det er for klimaets fremtid, at vi passer på jorden og mindsker udledningen af CO2. Begrebet bæredygtighed dukker op alle veje, men hvad kan vi egentlig gøre på individplan for at leve mere bæredygtigt? Vi skal nemlig i fællesskab bevæge vores livstil og forbrugsvaner i en mere bæredygtig retning, hvis vi skal nå regeringens mål om 70% reduktion af udledningen af CO2 i 2030.
Her får du 10 gode tips til mere bæredygtige løsninger:
1. ´Spis planterigt, varieret og ikke for meget´
Dette er det første af de 7 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen 2021. Her er der netop lagt vægt på klimahensyn, hvilket primært kommer til udtryk i rådet om at skære ned for kødforbruget men derimod op for planteforbruget. Klimaaftrykket er cirka 3 tons CO2 per dansker om året set ud fra deres madvaner. Ved at vælge plantebaseret fødevarer, kan klimaaftrykket mindskes med 20-25%.
Så hvis du vil være med til at skåne klimaet, skal du vælge flere grøntsager, frugter, bælgfrugter og gerne efter sæson.
2. Genbrug, genbrug, genbrug
Ved at genbruge kan du gøre en kæmpe forskel for miljøet og samtidig spare en masse penge.
Du kan finde ”nyt” tøj på loppemarkedet – der findes så meget flot tøj på loppemarkeder som fremstår helt nyt. Eller kig på nettet, om der er nogen der sælger netop den elkoger, du står og mangler. Benyt dig eksempelvis af genanvendelige rondeller til at rense ansigtet, eller af netposer når du handler ind. Der findes også små genbrugelige poser til frugt/grønt afdelingen. Begræns generelt alt emballage- og plastikforbrug ved at genbruge glas, bambus eller træ. Eksempelvis findes der glassugerør, bambustandbørster og træ-bestik i stedet for det klassiske engangs-bestik i plastik.
Dette kan du blive inspireret mere til ved næste tip.
3. Køb ind hos LØS market
Det er nemlig et emballagefrit indkøbsmarked, hvor konceptet går ud på at handle i løs vægt. Man kan medbringe egen emballage eller købe genanvendelig emballage til fødevarerne. Hos LØS reducerer du samtidig madspild, fordi du kun køber ind i de mængder du skal bruge. Her får man 100% økologiske råvarer og dine penge går til bæredygtige formål.
LØS market kan findes både ved Østerbro og Vesterbro.
4. Gro dine egne krydderurter
Det er så hyggeligt og nemt at dyrke krydderurter ved vinduet, altanen eller i din have. Tag hen til det nærmeste havecenter og spørg dem, hvilke krydderurter der er i sæson og hvordan du skal gribe dig ad med dem. Nogle eksempler på krydderurter der fungerer fint i vindueskammen er basilikum, timian, citronmelisse, mynte, rosmarin, persille, purløg og salvie.
Læs også: MINIGUIDE TIL DYRKNING AF KRYDDERURTER
5. Affaldssorter og kompost
Efterhånden er vi mange der har opdaget de grønne skraldespande og bioposer til madaffald i Københavns kommune. Det er nemlig gratis og poserne kan afhentes forskellige steder blandt andet på genbrugsstationer. Ressource- og Affaldsplanen er en ordning der blev sat i gang i 2018 og som sørger for at madrester genanvendes.
Men hvad må du egentlig smide i den grønne biopose? Det er nemlig ikke kun mad men også kaffefiltre, tefiltre, køkkenrulle og afskårne blomster. Hvis du vil bidrage til miljøet endnu mere, kan du også vælge at lave kompost ude i haven. Der er mange måder at affaldssortere på og det er ikke altid, at man har tid til at sortere plast, pap og papir i diverse containere med det samme. Derfor kan det være en god ide at have sorteringssystemer i hjemmet – f.eks. små spande under vasken eller hvor der lige er plads.
6. Reducer dit forbrug – køb kun det mest nødvendige
Husk at det mest bæredygtige forbrug, er det forbrug, der slet ikke finder sted. I det moderne samfund bliver vi mere og mere materialistiske. Heldigvis ser vi også en modreaktion, da det bliver trendy at været minimalistisk. Tænk før du handler og overvej hvad du ikke behøves at være forbruger af. Det kunne være diverse ansigtsprodukter, hårprodukter eller ting du ikke behøves at købe, fordi du selv kan lave det.
Eksempelvis kan man lave bodyscrub ud af kaffegrus, sukker og olivenolie hvilket leder til det næste tip.
7. Brug hvad du allerede har
Det er faktisk den nemmeste og mest effektive måde at forbruge mindre. Men helt nemt er det alligevel ikke, da mange er vokset op med at opgradere til det nyeste. Desuden har mange en tendens til at smide ting ud, når det bliver en smule gammelt eller slidt. Forsøg ikke at smide ting ud som kan blive brugt til et andet formål. Det tomme syltetøjsglas kan eksempelvis bruges til opbevaring eller emballage af mad.
8. Reparer det ødelagte
Derudover kan man forsøge at fiske det som er gået i stykker. Der er ikke noget mere tilfredsstillende end at se ødelagte ting få nyt liv. Den ødelagte sål i skoen kan måske limes og holde endnu en sæson?
Udforsk dine handywoman/handyman skills og gør det til en leg at holde liv i dine ting.
9. Bæredygtig gaveindpakning
Det er jul eller fødselsdag, du hiver de mange gavepapirsruller og bånd frem og begynder at klippe/klistre…
Men der findes et mere bæredygtigt alternativ. Du kan pakke gaver ind i stofrester, gavepapir-rester eller endda bæredygtigt gavepapir med FSC mærket der skåner træ og skove. Det kræver ikke andet end at gemme stofrester eller gammelt gavepapir og bånd som du selv har modtaget fra tidligere gaver. Leg med det og brug hvad du allerede har til at dekorere de næste gaver.
Ekstra bonus ved dette er, at folk altid bliver positivt overrasket og føler det mere betænksomt at modtage gaver pakket ind på alternative og unikke måder.
10. Gå efter mærkerne Svanemærket og EU-Blomsten
Det er din genvej til en mere miljømæssig og bæredygtig hverdag, da mærkerne sætter strenge krav til et skønsomt natur og miljø. Vidste du, at EU-Blomsten og Svanemærket understøtter en række af FN’s verdensmål? Blandt andet det 12. verdensmål der handler om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Desuden er økologi-mærket fødevarer en måde at reducere indtaget af sprøjtemiddelrester som samtidig mindsker belastningen af naturen.
Læs også: BÆREDYGTIGE ALTERNATIVER TIL KØKKENET