Mia Sommer har udgivet kogebogen ”Vegansk velvære”. Hun har været veganer de sidste 11 år og med bogen vil hun gerne vise, at der er rig mulighed for at føle både livsnydelse og glæde ved det veganske køkken.
Bogens indhold
Bogen indeholder mere end 110 veganske opskrifter på både hovedretter og desserter, snacks, smoothies, bagværk og babymad med mere. Bogen indledes ved at præsentere Mia og hendes veganske baggrund, som følges op af en beskrivelse af basisvarer og køkkenredskaber i hendes veganske køkken. Der er ikke mange overraskelser i præsentationen af basisvarer – det er fødevarer, som de fleste kender, men afsnittet er med til at give mig et indtryk af, at vegansk mad er overskueligt at lave og ikke nødvendigvis så langt fra den kødbaserede kost, som mange er vant til at spise i Danmark. Mias mission er at gøre sund og nærende plantemad tilgængelig for alle, og det synes jeg også at hun formår, netop fordi opskrifterne bruger basisvarer, som kan købes i de fleste supermarkeder. For at runde den ellers detaljerige bog af, kunne der med fordel have være inkluderet en ingrediensliste, som ville gøre det lettere at anvende grøntsagsrester, netop fordi Mia anvender så mange grøntsager i opskrifterne.
Veganisme og sundhed
Indledningen rundes af med et afsnit om vegansk ernæring. Med en vegansk livsstil og fravalget af animalske produkter, er der nogle enkelte forholdsregler, som man bør tage for at få den rette ernæring. Vegansk livsstil kan give anledning til masser af spørgsmål hos både skeptikere og nysgerrige sjæle, og derfor synes jeg, at det er et uundværligt kapitel. Desuden er det rigtig godt, at afsnittet er skrevet af en klinisk diætisk – som eksempelvis giver dig svar på, hvordan du kan forholde dig til spørgsmålet om vegansk kost, kalcium og stærke knogler. Afsnittet er skrevet med kildehenvisninger, så sundhedsinformationen er i orden, og du er sikker på at komme godt fra start, når du begynder at udvide din veganske horisont.
Veganisme og børn
Hvad der også er særligt ved bogen er, at den sluttes af med et par afsnit om ”veganske” børn og babymad. Mia er mor til tre, og i disse afsnit giver hun opskrifter, råd og tips til hverdagens problematikker eksempelvis i forhold til at opfostre sine børn med vegansk mad, og hvordan man kan argumentere for sit valg og skabe forståelse.
Bogens opskrifter
Da jeg læste kogebogen, blev jeg glædeligt overrasket over, at den ikke ”blot” var spækket med salatopskrifter, men at den indeholder masser opskrifter med gode bud på mættende og smagfulde retter. Den indeholder selvfølgelig også salater, men jeg blev især glad for, at hun har et helt afsnit med pålæg, dressinger og saucer, fordi jeg selv har erfaret at netop pålæg kan være et bump på vejen i det veganske eventyr. Desuden har hun givet dejligt meget plads til det søde køkken med hele to kapitler om både ”kager og desserter” samt ”muffins og cupcakes”. Hun nævner, at det i mange kager faktisk ikke er nødvendigt at bruge æg eller mælk, men at det blot er noget vi gør af gammel vane. Uanset så har hun i hvert fald mange bud på kager uden. Og hvis man alligevel kan undlade æg i sin banan- eller squashkage, så er det da kun i en god sags tjeneste at lade være – hvis ikke man behøver at gå på kompromis med smagen og konsistensen.
I de fleste opskrifter er ingredienslisterne meget overskuelige, og i de, hvor den er lidt længere, indeholder opskrifterne oftest blot en del grøntsager – også fra frost, eller varer fra basislageret. Jeg blev lidt overrasket over, hvor let det egentligt kan være at tilberede vegansk mad, når bare man lærer at slå genvej med de frost og dåseprodukter, som kan gøre dagen lidt lettere og som for øvrigt kan være af ganske fin kvalitet.
Fremgangsmåderne er også overskuelige og ofte korte, og de opskrifter jeg har prøvet af har været lette at lave og med vellykkede resultater. Jeg var især begejstret for kikærteomeletten, som er baseret på kikærtemel i stedet for æg og at hendes spaghetti bolognese ligner en kødret, selvom den hverken indeholder kød eller et kødlignende erstatningsprodukt. Samtidig synes jeg at det er helt godt gået, at hun formår at give mig lyst til at lave babymad som jordbærmos med quinoa – ikke fordi jeg er mor, men bare fordi det egentligt lyder meget godt…
For at nævne nogle af de andre interessante opskrifter, som du kan give dig i kast med, kan nævnes eksempelvis cremet kikærtepålæg, pizza med linsesovs og dilddressing, bønnesuppe, marcipanæg og snickerskage. Mange af opskrifterne er ikke ”nye” som sådan, mange er kendte, twistede opskrifter lavet med veganske ingredienser. En nyttig kogebog, hvis man gerne vil blive ved med at spise nogle af livretterne som tærte, lasagne, banankage og kanelsnegle, men at gøre det uden at bruge animalske produkter, som kød, smør, æg og mælk.
Med kritiske øjne…
I forhold til sundhedsinformationen, er det rigtig godt og troværdigt, at en klinisk diætist har skrevet den indledende afsnit om vegansk ernæring. Men selvom Mia interesserer sig for sundhed, kan der desværre godt være anledning til en smule sundhedsforvirring blandt hendes egne udtalelser. Eksempelvis nævner hun i sin opskrift på kikærteomelet, at den er noget sundere end en omelet lavet af æg. Hun nævner blandt andet at kikærteomeletten ikke indeholder kolesterol, og det kommer til at fremstå som argumentet for at den er sundere. Det kan være lidt problematisk – for det er rigtigt, at æg indeholder kolesterol, men det er ikke som sådan problematisk at spise fødevarer som indeholder kolesterol. Det er nemlig ikke meget af den kolesterol som er i blodet, som kommer direkte fra det vi spiser. Meget af den kolesterol vi spiser, dannes nemlig i leveren – og det vi så bør se på i den forbindelse er, hvordan livsstilen påvirker produktionen og mængden af henholdsvis det gode hjertevenlige HDL kolesterol og det skadelige LDL kolesterol.
Med det vil jeg blot opfordre til en smule kritisk årvågenhed når du læser sundhedsinformation i kogebøger og magasiner, fordi den kan være let at misforstå. Og det er egentligt synd når en smule misforstået sundhedsinformation bliver en del af argumentet for en vegansk livsstil, for som den kliniske diætist også skriver, så er det muligt at leve sundt og tilstrækkeligt med en livsstil baseret på vegansk kost, hvis du ellers tager dine hensyn og sørger for de nødvendige kosttilskud.
Vurdering
Jeg synes, at ”Vegansk velvære” er en god introduktion til de som vil leve mere vegetarisk og vegansk. Den har givet mig inspiration og kompetencer til på en let overskuelig måde at springe ud i det veganske køkken. Med de opskrifter jeg har afprøvet og bogens øvrige udvalg, føler jeg mig overbevist om, at det er muligt at finde livsnydelse i vegansk mad. Samtidig er bogen oplysende og kommer bredt omkring den veganske livsstil i dagligdagen – både hjemme i køkkenet og i det øvrige samfund. Dog er det ærgerligt, at der har sneget sig et par små forvirrende udtalelser ind i forhold til sundhedsinformation. Men hvis du ellers har de kritiske sundhedsbriller i lommen, vil jeg sige, at jeg faktisk er rigtig begejstret for at anbefale bogen med sine gode budskaber og opskrifter.
Bogen kan købes hos FADL’s Forlag til 329,95 kr.
Tak til FADL’s Forlag som har sponsoreret et eksemplar af bogen til anmeldelse.
Kilder: “Ernæringsfysiologi” (2011) af Jørgensen & Holmquist, “Menneskets Ernæring” (2011) af Astrup et al.