Forfatteren
Jacob Søndergaard er personlig træner og bruger til daglig sin tid på at træne alt fra ledere i erhvervslivet til elitesportsudøvere og almindelige dødelige. Derudover lever han af sine workshops, foredrag og kurser. Han har ydermere været vært på DR1’s dokumentarserie ”Rigtige mænd”, hvor fem jyske håndværkere gennemgik og gennemførte livsstilsændringer på baggrund af de teknikker og holdninger samt viden der er at finde i denne bog.
Første indtryk
Bogen er målrettet manden, der gerne vil smide ølvommen og ’the love handles’ samt forvandle ’the man boobs’ til en muskuløs og sund krop. Forsiden giver noget at stræbe efter med et billede af forfatteren selv og giver et indtryk af virkemidlerne i ’Træn som en mand’ med rå klipper i baggrunden og slidte redskaber på jorden. Bogen skaber en forventning om, at der skal smides rundt med nogle kilo, og det skal være tungt, bad ass og intensivt. Bladrer man gennem bogen støder man på flotte billeder af kreative træningsmuligheder som mountainbiking, klatring og noget så simpelt som en lille trek-tur med hunden i den nærmeste skov.
Indholdet – kort fortalt
Søndergaard har først og fremmest fokus på restitution som af forfatteren bliver beskrevet således:
”Restitution er betegnelsen for den veludhvilede, smertefrie og mætte krop, der udgør den bundsolide bastion for resten af dit sunde liv.”
Træn som en mand, s. 61
Når basen er på plads, er der råderum i hjernen til at fokusere på henholdsvis træning og kost.
Vejen til at kunne træne som en mand er bygget op omkring evidensbaserede teorier og fakta om kroppen samt dens funktioner for at kunne give læseren en samlet pakke, der skal lede til en sund hverdag uden sult og overtræning (eller underrestituering som forfatteren selv kalder det). Ud over en masse baggrundsviden, der skal bruges i planlægningen af en livsstilsændring (alt fra hvordan din søvn forbedres, til hvordan du kan træne kroniske smerter væk, og hvad du skal spise), indeholder bogen øvelser på alt fra opvarmningsøvelser til gymnastikøvelser med egen kropsvægt og øvelser med redskaber; rigtige ’mandeøvelser’ som farmers walk, armstrækninger og kropshævninger. Alle øvelser er fulgt af billeder i samme stil som forsiden og med tips til, hvad du skal være opmærksom på i forhold til skader.
Det positive
Søndergaard anvender mange teknikker, vi ved der virker (for de fleste). Blandt andet fokuserer han på at gøre op med brugen af slankekure og på metoden ’Små skridt’, hvor der indføres små ændringer ad gangen, så hjernen kan følge med i projektet. Som sundhedsprofessionel klapper jeg i mine små hænder over anvendelsen af mange anerkendte teorier til livsstilsændringer som SMART-modellen og ’Stages of Change’ samt fokus på det hele menneske det vil sige fokus på både fysisk, psykisk og social sundhed.
Derudover behandler han emner som ’søvn’, der ofte er en overset faktor i forbindelse med en sundere hverdag og ’smerte’, (samt hvordan du slipper af med den), inden du begynder at tæske løs på maskinerne i fitnesscenteret. Selvom Søndergaard ligner en hård mand, gør det mig glad, at han fokuserer meget på, at kroppen er i balance og ikke bliver overbelastet i jagten på den toptunede mandekrop.
I forbindelse med kosten scorer han personlige point hos mig, da han anbefaler at købe mindre (og økologisk) kød samt danske, lokale råvarer. DET kan vi lide!
Med hensyn til selve bogens opbygning, så finder du opsummeringer i slutningen af hvert kapitel samt sider med facts og gode ideer, om alt fra hvorfor du skal investere i en mountainbike, til hvorfor du skal stoppe med at ryge – NU!
Det negative
Fortsætter vi med bogens opbygning, er det undertitlen på forsiden, der først springer i øjnene; det virker som om der har været en kreativ forlægger med øje for salg ind over, da titlen på ingen måde stemmer overens med indholdet og bogens budskab. Det kan godt være, at Søndergaard serverer en pakkeløsning til den stærke krop, men vejen dertil er eddersparkme ikke nem, hvilket også bliver pointeret (mange gange) undervejs i bogen. Der skal kæmpes med vaner, dovenskab og indre dæmoner før en komplet livsstilsændring er indenfor rækkevidde, og efterfølgende kommer vedligeholdelsesprocessen, som for mange varer resten af livet (det lyder utroligt deprimerende, men sådan er realiteten altså). Så undertitlen køber jeg bestemt ikke, og personligt er det et stik i hjertet, da den (på titelkontoen) lander på niveau med alle andre trænings- og slankebøger, der er sat i verden for så høj profit som muligt.
I forhold til bogens indhold starter de første mange sider ofte ud med at nævne ordet ’restitution’ som pejlemærke for, hvornår du kan begynde din livsstilsændring, men først på side 61 kommer definitionen (som nævnt tidligere i indlægget), der er noget anderledes, end hvad der normalt forbindes med ordet; indforståethed er noget møg. Det gælder i alle former for kommunikation. Det er en svær ting at have for øje, men helt igennem nødvendigt – noget vi selv arbejder med her på redaktionen!
Bogens indhold er jeg gennemgående enig i, hvilket jeg vist har givet udtryk for, men der er også et par områder, hvor jeg tænker ’aaaarh’. Blandt andet mener Søndergaard ikke, at det er muligt at fokusere på kosten, før restitutionen og træningen er på plads. Til en vis grad kan jeg godt følge ham, men at sige, at en kostændring er ufrugtbar, før du har styr på din træning, hopper jeg ikke helt på, og med sundhedsbrillerne på næsetippen, kan jeg forestille mig, at det på nogle læsere kan virke demotiverende, hvis de ikke har lysten eller muligheden for at træne som det første.
I forhold til kosten kommer Søndergaard pludselig med kommandoen om at spise æg og nødder til morgenmad hver dag uden alternativer, da æg er ’the shit’. Rigtigt nok, men kaster man op ved tanken om æg, og kan man ikke tåle nødder, så er det en showstopper lige dér, hvilket jeg synes er rigtig ærgerligt og ikke særlig pædagogisk, når resten af bogens opbygning i høj grad tager hånd om det individuelle menneske.
Opsummering og gulerødder
Alt i alt en rigtig fin bog i den endeløse række af sundheds- og fitnessbøger, der oversvømmer bogmarkedet. Med personlige fortællinger og erfaringer, der gør det hele mere håndgribeligt og med motiverende citater af blandt andet Schwarzenegger, er det klart en bog, jeg ville anbefale på trods af et par bump på vejen. Man kan tydeligt mærke, at denne bog er målrettet mændene, når morgenjern som sundhedsparameter får en side for sig selv og sammenligninger med V8-motorer eller definitioner som ’tævepatter’ dukker op hist og her. I mine øjne er bogen et frisk pust på et område, der er meget domineret af hunkønnet, og det er umådeligt rart at læse en bog, hvor man fornemmer, at forfatteren er veluddannet og ved, hvad han snakker om. 4 gulerødder får den af mig.
Du kan finde videoer og øvelser, som Jacob omtaler i bogen på trænsomenmand.dk
Bogen koster 249,95 og kan bl.a. købes hos Bog-Ide.dk
Tak til Politikens Forlag for at sponsorere et eksemplar til anmeldelse.