Spiser du det samme morgenmad hver dag? Trænger du til at prøve noget nyt, så forsøg dig med forskelligt grød.
En god udfordring og et værktøj til en mere varieret kost er at prøve at spise noget forskelligt til morgenmad fire dage i træk, det vil sige, at morgenmaden på første og femte dag godt må være den samme. Veksl mellem grød, brød, æg, pandekager, smoothies, yoghurt, skyr eller mælk, som alt sammen findes i mange forskellige varianter med sunde versioner. Her er nogle idéer til, hvordan man kan tænke nyt med sin grød.
1. Vælg noget gryn der kan være basen i grøden (det meste har forholdet 1:2 mellem gryn og vand)
2. Noget krydderi (for at kunne give selve grøden flere forskellige smagsnuancer – kan undlades)
3. Noget drys (gerne en blanding af noget frisk, noget knas og eventuelt noget tørret)
Eksempel: Gryn: grovvalsede havregryn og chiafrø. Krydderi: chili og lakrids. Drys: mandler, frysetørrede hindbær, frisk banan.
Tips:
– De fleste nødder og kerner får en meget anderledes smag, hvis de lige bliver tørristet på panden, især sesamfrø og mandler. Brug hvad du bedst kan lide, men husk at rod meget i dem, når de er på panden, da de let får for meget.
– Der findes boder blandt andet på strøget, der sælger et ocean af forskellige tørrede frugter (bare vær klar over, at sukkerindholdet er højt, fordi det jo er ‘koncentreret’ frugt). Boden ”Grød” på Jægersborggade har frysetørret frugt. Grønthandlere har tit eksotiske frugter, hvis man er træt af æble og banan. Ellers kan ALT købes på nettet.
– Der findes flere grødkogebøger, hvis du har brug for mere inspiration eller specifikke opskrifter.
Gryn: Havregryn, hirse, boghvede, ruggryn. kornblandinger, speltflager eller grødblandinger fra fx Irma.
Drys: Græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø (gerne kværnet), mandler, valnødder, paranødder, pekannødder, macadamianødder, hasselnødder, cornflakes, tørristet/honningristet mysliblanding, raw cocoa nibs, cashewnødder, chiafrø.
Tørret: Dadler, figener, abrikoser, blåbær, gojibær, morbær, rosiner (grønne/almindelige), tranebær, fersken, papaya, bananchips, kirsebær, jordbær, æble.
Frisk: Banan, æble, pære, appelsin, blåbær, brombær, hindbær, ribs, hyben, stikkelsbær, havtorn, tranebær, ananas, jordbær, passionsfrugt, grape, melon, kiwi, vindruer, litchi, papaya, stjernefrugt, mandarin, granatæble, figen, solbær, kirsebær, fersken, spinat, rabarber.
Krydderi: Kanel, vanille, chili, kardemomme, ingefær, kokosdrys/flager, stevia, lakridspulver.
Bare prøv dig frem, det kan næsten ikke gå galt. Her er nogle idéer, og så er det bare om at tænke ud af boksen!
Bon appetit!