Vi kender alle den grønne populære avocado, som kan bruges til utallige delikate retter – og så smager den herligt i sig selv. Avocadoen er en tropisk frugt, der vokser på avocadotræer og oprindeligt hører hjemme i Mellem- og Sydamerika.
Næringsindhold i avocado – hvorfor er den sund?
En mellemstørrelse avocado vejer omkring 145 g og indeholder 246 kalorier. Hertil indeholder den 3 g protein, 13 g kulhydrat, 7,5 g kostfibre og 19 g fedt. Og ja, avocadoen har et højt indhold af fedt, MEN det er altså særligt det sunde fedt af slagsen, herunder umættet fedt. Umættet fedt er i modsætning til mættet fedt godt for kroppen, da det sænker dit kolesteroltal og derved mindsker risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Avocadoens høje fedtindhold hjælper ligeledes din krop med at optage fedtopløselige vitaminer fra den resterende del af måltidet. Derudover medfører avocadoens høje indhold af kostfibre, at du holdes mæt i længere tid samtidig med, at der sættes gang i din fordøjelse.
Avocadoen er ydermere rig på vitaminer og mineraler såsom C-vitamin, K-vitamin E-vitamin, B-vitamin samt kalium, fosfor, magnesium og calcium. Alle disse vitaminer og mineraler bidrager hver især til en række opbyggende, vedligeholdende og regulerende funktioner i din krop.
På trods af avocadoens mange sundhedsfremmende egenskaber, er det vigtigt at huske på, at den stadig fremtræder rig på kalorier og fedt, hvorfor den bør spises med måde, hvis du ønsker et vægttab.
Alt i alt er avocadoen en vitaminbombe og et såkaldt vidunder for din krop så længe, den spises med måde og variation.
Stigende import af avocado – bæredygtig konsekvens?
Interessen for og forbruget af avocado er i Danmark og i de resterende vestlige lande steget markant i en længere årrække. Avocadoimporten er i Danmark mere end fordoblet siden år 2005 (ifølge Danmarks statistik er der sket en stigning i importen fra 6,4 millioner kilo i år 2005 til 13,6 millioner kilo i år 2016). Dette har miljømæssige konsekvenser for de lande, som producerer avocado i stride strømme, herunder særligt storproducenterne Mexico og Chile.
I Mexico medfører avocadoens høje markedspris, at flere ulovligt begynder at fælde gran- og fyrretræer således, at de kan dyrke avocadotræer i stedet og tjene penge på det. Dette kan på sigt medføre en massiv afskovning, hvilket mindsker diversiteten for plante- og dyreliv. Derudover kræver avocadotræer dobbelt så meget vand som grantræer, hvilket er uhensigtsmæssigt for et land som Mexico, der i forvejen er knap på vandressourcer.
I Chile dyrkes de fleste avocadoer i Petorca, hvortil det kræver så meget vand fra undergrunden og floder (320 liter per avocado), at det tømmer store dele af provinsen for vand. Floderne udtørres og lokalbefolkningens menneskeret til vand overtrædes. I dag er det derfor nødvendigt for lokalbefolkningen i Petorca at få leveret vand via lastbiler, hvilket dog stadig er i et begrænset omfang.
Ud fra et bæredygtigt perspektiv er det derfor fordelagtigt at begrænse dit forbrug af avocado eller blot tænke over, hvorfra du køber dem. Du kan eksempelvis købe avocado gennem Fresh.Land, hvor de i Portugal og Malaga dyrkes bæredygtigt og med vand fra naturlige vandløb. Avocadoen plukkes direkte fra træerne efter bestilling, så de er så friske som muligt når de kommer frem. Det betyder også, at høsten matcher efterspørgslen og giver dermed et mindre spild.
Opbevaring og modning
Avocado bør opbevares på køkkenbordet frem for i køleskabet, da en for kold opbevaring kan medføre køleskader i form af brunfarvning eller mangel på modning. Er din avocado omvendt perfekt moden, men skal først bruges om et par dage, kan du lægge den på køl for at bremse modningen. Derudover bør du ikke opbevare avocado sammen med æbler og tomater, da disse udskiller ethylen, som fremmer modningsprocessen og derigennem forkorter holdbarheden på avocadoen. Ønsker du omvendt en hurtig modning af avocadoen, kan du med fordel ligge den tæt opad disse frugter og grøntsager.
Er du i tvivl, om din avocado er tilpas moden og spiseklar, kan du trykke let på avocadoen i den ende, hvor stilken har siddet – giver den efter, er den spiseklar. Samtidig kan du fjerne den lille stilk på toppen af avocadoen for at se, om den er moden. Avocadoen er moden, hvis stilken let falder af og er grøn indenunder, avocadoen er umoden, hvis stilken giver igen, mens den er overmoden, hvis den er brun indenunder stilken.
Smagfulde opskrifter, hvori avocadoen indgår
Ønsker du inspiration til opskrifter, hvori avocadoen indgår, kan du eksempelvis afprøve disse lækre veggie quesadillas med avocado og spinat eller benytte dem som avocado-smash på groft brød . Du kan ydermere implementere dem i disse skønne bløde avocado brownies med mandler og frosting eller i en helt simpel og hurtig guacamole.
LÆS OGSÅ: Kan du dyrke dit eget avocadotræ?