Hokkaido er ikke bare en japansk ø, men også navnet på et smukt lille græskar. Hokkaido ses i efteråret de fleste steder i Danmark, og leder tankerne hen på varm græskarsuppe og gyldne blade i trækronerne. Læs mere om det fine lille græskar her.
Hvad er hokkaido?
Hokkaido er et lille japansk græskar. Hokkaido minder meget som det almindelige store orange som de fleste kender, men hokkaido er dog ikke lige så saftigt i kødet som det almindelige græskar. Det lille græskar har en smuk rød-orange farve, men også fås i en grøn-sort farve, som dog ikke ses ikke så ofte i Danmark.
Næringsindhold
En hokkaido indeholder kun 18 kalorier per 100g. Så du kan roligt spise løs. Den indeholder særligt meget af B-vitaminet folat, som særligt er godt for gravide. Den indeholder også C og A-vitamin. Af mineraler indeholder den en hel del kalium og fosfor.
Sæson
Hokkaido græskar kan dyrkes i de fleste lande, og i Danmark ligger sæsonen fra august til oktober. Dette gør denne type græskar til en dejlig sensommer og efterårsspise
Tip
Hvis du køber et hokkaido, kan det holde sig i op til 2 måneder hvis du ikke åbner det, og ligger det på køl.
Tilberedning
- I teorien kan du spise den rå, som et almindeligt græskar, men den bliver ofte bedre med lidt tilberedning
- Når du skal tilberede hokkaidoen skyller du skrællen godt, flækker den på midten og fjerner midten som er fuld med kerner med en ske. Så er den klar til at kunne blive tilberedt
- Du kan stege, bage eller koge suppe af en hokkaido.
- Du kan også sylte skiver at hokkaidoen.
- Du kan sagtens også spise skrællen, da den bliver mør under varmetilberedning.
- Hokkaidoen kan også bruges i det søde køkken i kager eller børd.
Hurtigt syltet hokkaido
(Opskrift: Louise Knygberg, Carrotstick.dk)
Det skal du bruge:
- 1 hokkaido græskar
- 1 halv flaske lager eddikke
- 2 spsk sukker
- 1 dl vand
- 1 spsk chiliflager
- 1 spsk spidskommen
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk peber
Sådan gør du:
Find den beholder du gerne vil sylte i, gerne et patentglas. Hæld eddikke i beholderne så der er lidt mere en 5 centimeter før kanten, på den måde ved du hvor meget eddikke du skal bruge. Kom eddikken i en gryde og tilsæt 1 dl vand. Opvarm eddikken, og tilsæt sukker og krydderier. Når eddikken er godt varm og alt sukkeret er smeltet sætter du den på svag varme. Så skyller du din hokkaido, flækker det på midten med en kniv og fjerner kerne i midten med en ske. Så skærer du hokkaidoen i små tynde skiver, og fylder i syltebeholderen. Når din hokkaido er i beholderen, hælder du den varme eddikke over. Kom nu låg på beholderen og sæt den i køleskabet i løbet af 4-5 timer vil du have syltet hokkaido, vent gerne en dag eller mere før de bruges.
Links til flere opskrifter med hokkaido
(Carrotstick.dk) Cremet hokkaidosuppe
(Carrotstick.dk) Sæsonens hokkaidosuppe
(Aarstiderne.com) Bagt hokkaido med gedeost
Kilder: meny.dk, saeson-web.dk, sundhedslex.dk, frida.fooddata.dk