Kartoflen har været en udskældt rodfrugt i mange år, og har haft et ry for at være en usund spise. Dette er dog langt fra sandheden, da denne dejlige rodfrugt faktisk er super sund og mættende. Derfor bør du læse med, hvis du vil genopdage kartoflens hemmeligheder 😉
Hvad er en kartoffel?
Kartofler har været spist i Danmark i rigtig mange år. Det var dog først efter den 1 verdenskrig, at kartofler blev en fast del af hverdagskosten hos danskerne. Kartoflen kommer oprindeligt af Sydamerika, men den er nu udbredt i det meste af verden. Kartofler kan varierer i smag og udseende, der findes alt fra gule til røde kartofler. Generelt smager kartoflen sødt, og har en meget mættende konsistens.
Næringsindhold
En kartoffel indeholder 78 kcal per. 100g, men nærmest intet fedt. Kartoflen er en af de råvarer der giver mest mæthed for færrest kalorier. Kartoflen indeholder særligt meget C-vitamin, den indeholder også K1 og A-vitamin. Derudover indeholder den mineraler som magnesium, kalium og fosfor. Kartofler indeholder 2,2 gram fiber per 100 gram, hvilket ikke er særlig højt.
Sæson
Kartofler er en af de fødevarer, som næsten er i sæson hele året. Den har sæson fra jan-april og igen fra juli-dec. Derfor kan du nyde kartofler nærmest hele året.
Tip
Det bedste tip til dine kartofler er at de skal opbevares et mørk sted, hvor der ikke er for varmt. Kartofler har ikke godt af direkte sollys, da de bliver grønne og udvikler et stof som hedder Solanin. Solanin er giftig i visse mængder, og kan give meget ondt i maven.
Tilberedning
- Kartofler kan spises kogte, bagte og stegte
- Du kan koge kartoflen og lave mos af den
- Du kan bruge den varm eller kold i salater
- Du kan bruge den til bådkartofler i ovnen
- Du kan i teorien spise en kartoffel rå, men den indeholder dog en smule giftstof, som ikke er godt at få for meget af. Derfor anbefales det at spise den tilberedt
Lækre birkes-oregano kartofler
Det skal du bruge
- 1 lille pose sorte birkesfrø
- 1 pose nye små kartofler, eller brug 4-5 store kartofler skåret i store tern
- Frisk eller tørret oregano
- 75 g smør eller en lille skål med olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
Vask og skrub dine kartofler med en børste. Lad skrællen blive på hvis du vil, den kan nemlig sagtens spises. Varm smøret eller olien, med en god portion oregano i, bare til at oreganoen har afgivet smag. Fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir.
Hæld smør/olien over og rul kartoflerne rundt så de er dækket. Så drysser man birkes over kartoflerne, så de alle er dækket nogenlunde. Drys med groft salt og peber.
Afhængig af hvor god ovn man har, skal kartoflerne have mellem 25-45 minutter ved 200 grader, dog kan det varierer mere. Derfor skal man huske at tjekke kartoflerne hvert 5-10 min og vende dem lidt rundt inden i ovnen.
Links til flere opskrifter med kartofler
(Carrotstick.dk) Kartoffelsupper med timian
(Carrotstick.dk) Sprød kartoffelpizza
(Carrotstick.dk) Kartoffelsalat
Kilder: frida.fooddata.dk, taenk.dk, raavareguiden.dk