Yin yoga er langsomt begyndt at blive mere og mere populært i yogaverdenen, og det er ikke så underligt.
Yin yoga giver dig nemlig mulighed for at fokusere indad og kan give dig mere ro. Men hvad er yin yoga, og hvorfor er det så godt?
Hvad er yin yoga?
I Taoisme, hvor tankegangen om yin og yang stammer fra, inddeles alt i yin og yang:
Yin står for det feminine, stille, stabile og fundamentale.
Yang står for det maskuline, forandring, bevægelse og aktive.
Yin og dermed yin yoga er præget af det stille og statiske , hvilket i høj grad kan ses på den måde, som yogaen udføres på. Det kan du læse mere om i de følgende afsnit.
Programserie på Yogavivo.dk: Styrk din udrensning med yin yoga (Gratis i 14 dage)
Hvad gør yin yoga anderledes end andre yogastilstarter?
Et andet fokus. I yin yoga arbejder du, i modsætning til andre yogastilarter, ikke med musklerne, men derimod med bindevævet, led og sener. Arbejdet med bindevævet, led og sener kan ifølge Kristine Marie Rost give din krop mulighed for at restituere hurtigere og sundere og på den måde skabe en bedre balance i din træning og hverdag.
Hver øvelse holdes i lang tid. Hver øvelser kan holdes i alt fra tre til ti minutter. Det skyldes, at når du arbejder med at skabe plads bindevævet, vil det langsomt blive længere og stærkere. Det er rigtig godt, fordi du på den måde kan undgå sene- og ledskader.
Hofter, ben, bækken og den nedre del af ryggen. Med yin yoga arbejder du med disse områder af kroppen. Det betyder, at mange af øvelserne er hofteåbnere, bentræk og foroverbøjninger.
Passivt. For at du kan komme ind og arbejde godt med bindevæv, sener og led, skal dine muskler slappe af. Derfor foregår yin yoga primært på gulvet med mange siddende og liggende øvelser, hvor der arbejdes med at bruge minimal muskelkraft, som vil hjælpe dine muskler med at give mere slip.
Hvad du skal huske
Ligesom med andre yogastilarter er der i yin yoga ikke fokus på konkurrence, og du lærer at lytte til din krop. Men det er særlig vigtigt med yin yoga, at du ikke presser din krop mere end nødvendigt, og at du tager det med ro på grund af det intense arbejde med bindevæv, sener og led.
Find din grænse
Du skal kunne mærke din krop, når du laver yoga, men det skal ikke gøre ondt. Så selvom du ikke kan mærke et stræk med det samme i yin yoga, skal du ikke presse dig selv mere end nødvendigt. Derudover skal du også være opmærksom på, at jo længere tid, du holder en øvelse, jo mere vil du kunne mærke den og din krop.
Så find din grænse, hvor du ikke overstrækker, men hvor du samtidig kan mærke, at du arbejder med din krop. Lad derfor være med at gå til din maksgrænse med det samme. Du har trods alt alt fra tre til ti minutter til at være i hver øvelse.
Programserie på Yogavivo.dk: Nye sunde vaner med yin yoga (Gratis i 14 dage)
Find ro
Som jeg har skrevet et par gange, så har du netop tre til ti minutter i hver øvelse. Selv om tre minutter ikke virker som lang tid, så kan det føles som lang tid, når du er i det. Især når du efterhånden som tiden går, mærker din krop mere og mere.
Lig stille i hver øvelse uden at justere og rykke på dig selv, uden at ændre position eller lave små bevægelser med dine fingre og tæer.
Vær i det.
Det kræver øvelse, og det kræver, at du overgiver dig selv ikke fysisk men mentalt til stilheden.
Kom roligt ud af hver øvelse
Du holder hver øvelse i lang tid – nogle længere tid end andre. Jo længere tid, du har været i en øvelse, jo “sjovere” vil din krop og det område, du har arbejdet med, føles. Især når du kommer ud af den og er ude af den. Det er trods alt dit bindevæv, led og sener, du arbejder med, og det er måske ikke sikkert, at du er vant til at arbejde så intenst med din krop.
Så spring ikke ud af øvelsen! Tag dig tid til at komme ud af den, også selvom du næsten ikke kan vente med det.
Hvad kan du få ud af yin yoga?
Som yin yoga-ekspert Kristine Marie Rost skriver på sit website Yinpower.dk, så giver yin yoga dig mulighed for at blive mere smidig, få mere harmoni og få frihed fra fysisk og psykisk stress. Det er jo ret fantastisk!
Men yin yoga kan også fungere som en form for meditation. Når du ligger roligt i hver øvelse og fokuserer på din krop og åndedræt, har du mulighed for at være tilstede i nuet, hvilket meditation blandt andet arbejder med.
Du har også mulighed for at give slip på dit indre konkurrencemenneske (måske bare for en stund). Der er ingen konkurrence i yoga, eller der bør i det mindste ikke være konkurrence i yoga. Men ved at lave yin yoga, give slip på dig selv og være passiv i hver øvelse har du mulighed for at øve at være tilstede. Du har mulighed for at lære din krop at kende og acceptere den, hvor den end er.
Når du endelig giver slip og bliver tilstede i din krop, vil du kunne mærke det, din krop holder på. Om det er glæde, sorg, angst eller noget helt fjerde. Det er ikke altid behageligt, når du er i det. Men ved at mærke din krop og dine følelser, har du mulighed for at handle på dine følelser. Du har dermed mulighed for at skabe forbedringer i dit liv.
Prøv yin yoga gratis
På Yogavivo.dk har Kristine en masse gode videoer. Vi kan blandt andet anbefale programserien “Detox med yin yoga”, som er en programserie med fem videoer á cirka 30 minutters varighed, som du kan sammensætte efter lyst. Særligt “3 magic block” sekvensen er dejlig – især inden sengetid.
Du kan følge med i yin yoga verdenen hos bl.a. Kristine Marie Rost på hendes facebookside Yin Yoga – Et komplement til dit liv. Du kan også prøve hendes undervisning på Yogavivo.dk hvor du får 14 dage gratis igennem Carrotsticks link: yogavivo.dk/namaste
God fornøjelse 🙂