Det er ikke til at komme udenom længere. November er kommet, og vinteren står for alvor og banker på med is, slud og bidende kulde. I sådan et koldt og trist vejr skifter mange den lette sommermad med den lidt tungere variant i form af supper, gryderetter og diverse grove grøntsager som rodfrugter og kål der jo er et sandt, dansk varemærke i mit hoved. Er du ikke til stuvninger og rødkål på glas, så giver jeg dig her en lille guide til, hvordan du sammensætter den perfekte vintersalat!
Madsensorik
Når det kommer til mad, har jeg tit prøvet at gå fra bordet lettere utilfreds med tanken om, at ‘der manglede et eller andet’. Dette sker oftest, fordi alle fem grundsmage ikke er opfyldt, og dermed tror hjernen stadig at den er sulten!
De fem grundsmage er:
Surt
Sødt
Salt
Bittert
Umami (fylde/kødsmag – at maden “smager af noget”)
Derudover føles maden ofte mere tilfredsstillende, hvis du tænker forskellige teksturer ind i din mad. Det kan være forskellige kombinationer af noget knasende, blødt, hårdt, sprødt, varmt, koldt, fast, flydende osv.
Sådan kreerer du en salat der opfylder de 5 grundsmage
Basen:
Her finder du den kål eller de rodfrugter, du godt kan lide, hakker eller river det fint, og blander det i en skål med en lækker olie-/eddikedressing. En nem en at huske er olivenolie, lys eddike, citron og honning (evt. presset hvidløg) selvfølgelig tilsmagt med salt og peber. Lad basen marinere et par timer så det kan trænge ind og give en lækker smag, samt en tekstur der ikke er for hård at tygge i. Synes du stadig det bliver for tungt, kan kålen sagtens “udtyndes” ved hjælp af ganske almindelige salatblade (spinat, hjertesalat, rucola osv.).
Fyldet:
Her kommer de finere grøntsager, frugt og fibre ind i billedet. Peberfrugt, avocado, tomat, agurk, squash, artiskok, blomkål, broccoli, æbler, pærer, blommer, vindruer, byg, linser, bønner, majs, kikærter osv.
Pynten:
Når jeg laver salater plejer jeg at toppe den af med lidt lækkert og luksus. Det kan for eksempel være i form af nødder eller kerner ristet af på panden eller friske bær; især er jeg glad for hindbær, da de er dejlig sure og bare smager fantastisk! Friske bær er sværere og dyrere at få fat på om vinteren, men så kan fødevarer som granatæbler eller figner komme ind i billedet. Derudover elsker jeg også friskhakkede krudderurter eller lidt smuldret feta eller salattern i min salat. Kombiner det ved at prøve Karolines salattern med persille og hvidløg – MUMS!
Alt efter hvordan du sammensætter din salat ud fra ovenstående tips, kan du nemt tilfredsstille alle dine smagsløg og sanser! Denne, ofte oversete, dimension i madlavningen minimerer også risikoen for, at du ender med hovedet i slikskuffen senere på aftenen. Såå lækker mad, mere grønt på grøntkontoen OG mindre dårlig samvittighed foran fjernsynet? WinWin!
Er du som mig ikke så kreativ på egen hånd, eller er du totalt nybegynder indenfor salaternes verden, kan jeg varmt anbefale Salattosen.dk. Salat tøsen formår altså det der med at være kreativ med sine grøntsager, så det er umuligt at løbe død i dem. Der er noget for enhver smag og ethvert køkkenniveau. Derudover kan man også søge på enkelte råvarer, hvis nu man har et halvt kilo rødkål liggende i grøntsagsskuffen og ikke liiiige ved, hvordan man skal slippe af med det.
Rigtig god fornøjelse!