De kolde måneder bringer mørke med sig, og mange danskere lider af vinterdepression eller øget lyst til bare at krybe under dynen. Det er en naturlig reaktion og en evolutionær overlevelsesmekanisme fra dengang maden var knap om vinteren, og der skulle spares på energien. I dagens Danmark er det lige modsat; når julemånederne kommer nærmere, stiger vores indtag af lækker, kalorietæt mad. Går ens træning samtidig i stå på grund af mørke og kulde, er det næsten givet på forhånd, at der sidder lidt julesul på sidebenene, når det nye år starter. Her får du lidt inspiration til at vedligeholde træningen frem til det friske forår.
Varier din træning
Træning kan være mange ting, og hvis tanken om løbeturen klokken seks om morgenen eller klokken otte om aftenen i bidende kulde og komplet mørke er nok, til at du gemmer dig under dynen, så prøv som det allerførste at sætte dine forventninger ned. En gåtur i frokostpausen og en ekstra lang tur i weekenden med hund, kæreste eller venner er også at holde sig i gang. Så kan du trappe op, når lyset og energien vender tilbage.
Er du fitnessfan, men kørt træt i løbebånd og maskiner, så prøv at lave noget andet der, ud over træning i sig selv, også giver glæde. Hvis du har mulighed for det, så prøv et hold du ikke har prøvet før. Om det er zumba, stram op, fitbox eller yoga er ligegyldigt, hvis det er det, der skal til, for at du kommer ud af døren.
En anden positiv ting ved at ryste posen lidt i forhold til din træning er, at du holder din krop på tæerne, så den ikke går i stå og bliver vant til den belastning, du giver den. En lang vandretur i weekenden på ujævnt terræn krydret med styrketræning og holdaktiviteter stimulerer hele kroppen. Skal vi blive i vinterens tegn, kan du prøve at finde en skøjtebane i nærheden; det giver ømme muskler og ja, lattermusklerne tæller også 😉
Læs også: Træn efter din personlighed
Opdater din playliste
Intet motiverer mig mere til at lave en ekstra gentagelse eller løbe ti sekunder ekstra end en god sang! Flere undersøgelser viser også, at musik holder dig bedre motiveret under træning, hvis det altså ikke er Mozart der er i hørebøfferne. Brug eventuelt medier som Spotify eller YouTube til at finde inspiration.
Læs også: Sådan gavner musik din performance (+ playliste)
Find en træningsbuddy
Det er bare 1000 gange nemmere at trodse vinterkulden, hvis der står en i den anden ende og venter på dig. Sørg for at motivere hinanden, så I ikke begge ender med at blive hjemme. Ud over at det letter afgangen fra sofaen, er det også lettere at motivere en anden til at tage et ekstra sæt eller fem minutters ekstra cardio, end det er at overtale sig selv.
Motiver dig selv
Hæng et billede op af en træningsguru, du beundrer, en motiverende sætning eller andet, der fungerer for netop dig. Køleskabet er et godt sted, da du i hvert fald ser det et par gange om dagen (eller mere, hvis du er madglad ligesom mig).
Sørg for, at det er noget, der motiverer frem for stresser eller giver dig dårlig samvittighed. Sørg også for at være realistisk. Sæt mål efter din krop, og hvad du ønsker at opnå med den.
En anden strategi er visualisering. Tænk dig selv ud af huset og op i centeret eller ud på vejen. Forestil dig gruset under løbeskoene, den hvide vinterånde og varmen, der langsomt breder sig i kroppen. Forestil dig, at du har nået det sidste sæt i dit program, og at du gennemfører; kampsvedende men godt tilfreds med dig selv. Det viser sig, at når man visualiserer bevægelse, kan der registreres nerveimpulser i kroppens muskler. Hvor syret er det lige?!
Et andet hjælpemiddel kan være at lægge træningstøjet frem i forvejen. Eventuelt på sofaen, hvis det er der, du går kold. Generelt handler det om at finde ud af, hvor blokeringen sidder. Ofte er det en lille bitte ting, der står i vejen for, om vi kommer afsted.
Læs også: Sæt dit mål – og nå det!
Det bevidste valg
Okay, så træningen i dag blev måske ikke til noget. Det er minusgrader udenfor, og centeret kunne lige så godt ligge på den anden side af jorden. Lad være med at slå dig selv oven i hovedet. Lav eventuelt lidt hjemmetræning, nogle strækøvelser eller hold en hjemme-spa-dag med lækker kropspleje og hyggelig musik. Måske en dag i køkkenet med børnene eller din bedre halvdel? Nogle gange har kroppen brug for at koble fra, og så er det bedre at høre efter end at tonse af sted alligevel.
Træning skal være noget, du forbinder med noget positivt. Registrerer hjernen negative følelser omkring en aktivitet, bliver det med garanti sværere at gennemføre. Tag derfor et bevidst valg om, hvorvidt du vil træne eller ej. Når først valget er taget, kan du enten fokusere på, hvilken form for træning du vil lave, eller hvilke andre aktiviteter du vil fokusere på.
Brug tid i køkkenet
Ekstra energi om vinteren (og generelt) opnås ikke kun ved træning. Man vågner altså lidt op, når husets (efter min mening) vigtigste rum dufter af lækker mad. God næring til en vintertræt krop er et must, hvis du vil øge dit energiniveau. Slow food med rodfrugter, grove, fyldige salater, hjemmebagt brød fyldt med aromatiske krydderier. Kun fantasien sætter grænser og igen er internettet fyldt med uanede muligheder. Prøv for eksempel at kigge på Sæson, der er en af mine faste to-go-sider, når jeg mangler inspiration i køkkenet. Det gode ved siden er, at man kan vælge opskrifter efter sæsonens råvarer, så lækkert ikke er ensbetydende med dyrt og besværligt.