Vi spiser dem (næsten) allesammen, de røde vidundere, og det er faktisk den mest købte grøntsag i Danmark! I dette indlæg får du lidt sjov viden, lidt om næringsindholdet, tilberedning og opbevaring, hvad tomater kan, og noget om en tomatfestival i Spanien 🙂
En stor del af tomathøsten på verdensplan går til industriel produktion af forskellige tomatprodukter som juice, ketchup og puré – alligevel spises der årlig mere end 67 mio. tomater i Danmark. Der findes mindst 20 forskellige sorter i forskellige størrelser, former og farver, så der skulle gerne være en tomat til en hver anledning. De sorte, brune og lilla er alle sammen er meget smagfulde, hvorimod de gule tomater ikke smager af så meget, men til gengæld kan tåles af flere, der ellers ikke tåler tomater. Orange tomater smager ofte sødt, og modne grønne tomater smager nærmest af stikkelsbær.
Hvad er en tomat?
Tomaten er botanisk set en bærfrugt, men opfattes af de fleste som en grøntsag. Den kommer oprindelig fra Syd- og mellemamerika, men kan sagtens dyrkes i Danmark og resten af europa.
Tomat er en af de hyppigste grøntsagsallergier, fordi de kan krydsreagere med pollen fra birk, græs og bynke. Hvis du lider af en af disse allergier kan du derfor risikere også at opleve f.eks. kløe eller mindre hævelser omkring læberne, når du spiser tomater, men det er ikke sikkert.
Næringsindhold i tomater
Vandindholdet i tomater er tæt på 95%, og energiindholdet er derfor kun ca. 20 kcal pr. 100 g. Der er 1,4 gram fibre pr. 100 gram, og tomater karakteriseres derfor som en “fin” grøntsag – eller bærfrugt.
Tomater indeholder mange vitaminer og mineraler, som f.eks. A-, C- og E-vitamin samt jern og zink.
Hvornår er de i sæson?
Tomater er i sæson fra april til november, men importeres året rundt. Normalt siges det, at man skal vælge lokale råvarer, men for f.eks. tomater er klimabelastningen faktisk mindre, hvis man køber en tomat, der har vokset under den spanske sol, og er transporteret til Danmark, fremfor at købe en dansk tomat, der har vokset i et opvarmet drivhus.
Det er forholdsvis nemt selv at dyrke tomater om sommeren, man skal bare huske at vande dem, da mange sorter kræver at stå i fugtig jord.
Tip til mere smag og tomatoplevelser
Salt og sukker fremhæver tomaters smag, og man kan derfor tilsætte lidt sukker til sin tomatsauce, for at gøre den ekstra lækker og smagfuld.
Hvis du vil opleve tomater en masse, skal du tage en tur til Buñol i Spanien i slutningen af august. Den sidste onsdag i august afholdes nemlig den årlige Tomatina, som er en festival der har fundet sted siden 1945. Der bruges omkring 120 tons tomater, som moses og kastes i en form for tomatkrig. Tomatina tiltrækker hvert år 30-40.000 besøgende, så du bliver helt sikkert ikke den eneste, der iklædt sikkerhedsbriller kaster tomater rundt i gaderne til den årlige madkamp.
Tilberedning og opbevaring
Tomater opnår den bedste smag, hvis de opbevares ved stuetemperatur – den optimale temperatur for holdbarheden er dog ca. 14 grader, hvor de kan holde sig 10-14 dage. Kulde gøre tomaterne rynket og matte i skindet, og de bør derfor ikke opbevares på køl, hvor smagen i øvrigt også forringes.
Røde modne tomater kan spises både rå, kogte, stegte, bagte og grillede. Grønne umodne tomater gør sig godt syltede – f.eks. til en stærk ost.
Opskrift på små bagte tomater
Skær cherrytomater over i halve, og kom dem i et ovnfast fad, der er penslet med lidt olie. Stil tomaterne med skæresiden op, og drys med dine favorit krydderurter. Sæt fadet i ovnen og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Link til andre opskrifter
Du kan f.eks. prøve denne lækre bønnesalat med tomater, eller miks dem med jordbær til en jordbærsalat med cherrytomater. Du kan også prøve en kold gazpacho med tomat – f.eks. fra Valdemarsro.
Kilder: saeson-web.dk, denstoredanske.dk,allergiguiden.dk, >altomkost.dk, frida.fooddata.dk, homeandgarden.dk, Bogen “Tomater – Camillas køkkenhave af Camilla Plum