Hvis du er vant til at spise meget kød, kan det især være svært at finde ud af, hvordan man gør aftensmåltidet vegetarisk. For mange består især dette måltid af kød med tilbehør. Dette høres tydeligt i mange retters navne; Frikadeller og kartofler, stegt flæsk med persillesovs og hakkebøffer med bløde løg. Kødet er altså hoveddelen af et måltid, og det kan være rigtig svært at lave om på. Mange vil måske mene, at et måltid ikke er fuldendt, hvis det ikke består af kød. Holdningen kan også være, at vegetarmad er kedeligt, besværligt og ikke særlig mættende. Men det er heldigvis ikke tilfældet. Vegetarmad kan være ligeså godt som ikke vegetarisk mad. Hvis du sørger for at bruge en masse forskellige grøntsager og samtidig få dine proteiner fra vegetariske kilder, så er det også både velsmagende og mættende.
Protein
Selvom du ikke spiser kød, skal du stadig have dine proteiner. Der findes heldigvis rigtig mange vegetabilske proteinkilder. Fyld din indkøbsvogn med bønner (soyabønner, brune bønner, hvide bønner, mungbønner), kikærter og linser (røde linser, gule linser, brune linser). Desuden indeholder mange nødder og kerner også rigtig meget protein. Hvis du stadig spiser mejeriprodukter og æg, er det endnu nemmere at tilføre protein til måltidet. Gå for eksempel efter skyr eller hytteost, som er fremragende proteinkilder. På Iforms hjemmeside kan du se en liste over, hvor meget protein forskellige fødevarer indeholder.
Køderstatning
Savner du virkelig kød, og synes du ikke, at linsebøffer er en tilfredsstillende erstatning for din savnede hakkebøf, så er der heldigvis hjælp at hente. Der er de sidste år kommet rigtig mange fornuftige køderstatninger på markedet. Du kan fx benytte quorn, som er produkter lavet på svampeprotein. Quorn smager selvfølgelig ikke fuldstændigt som kød, men det er en rigtig fin erstatning, hvis du savner kød i din lasagne, i din tomatsauce med mere. Du kan både få qourn fars, quorn nuggets, quorn bøffer og meget andet. Kig forbi deres hjemmeside her, hvor du kan se hele deres sortiment og finde en masse opskrifter.
Du kan også benytte dig af en den velkendte klassiker, tofu. Tofu forbindes ofte med en gummiagtig konsistens og kedelig smag, men det er meget proteinrigt, og hvis det tilberedes rigtigt, er det igen et godt alternativ til kød. Tofu fremstilles af soyabønner og fås i et væld af varianter. Du finder det i det fleste assorterede supermarkeder eller i din helsekostbutik. Tofu er meget smagsneutralt, det er derfor en god idé at marinere det inden brug. Den nemmeste måde at bruge tofu på er ved at marinere det i lidt olie og forskellige krydderier og derefter stege det på panden. Så kan det bruges i alt fra wok til gryderetter. Hvis du savner idéer til, hvordan du kan bruge tofu, kan du blandt andet kigge forbi denne side. Et sidste produkt der skal nævnes i forbindelse med køderstatning er Soy4you, som er endnu et produkt lavet på sojabønner. Soy4you er et proteinrigt og fedtfattigt produkt, som indeholder hele 20 % kostfibre. Det kan bruges til alt fra “kødsovs” til “bøffer”. Soy4you har en hjemmeside, hvor der findes rigtig mange opskrifter, find den her.
Sammensætning
Dine måltider skal stadig sammensættes, så du får dækket behovet for både protein, kulhydrat og fedt. I stedet for kød skal du derfor tænke dine nye proteinkilder ind. Med en smule ændringer kan du faktisk spise mange af de retter, som du måske allerede lavede i forvejen. Her på Carrotstick kan du finde flere forskellige vegetariske retter. Prøv fx en lækker nøddepaté, rødbederisotto, cremet jordskokkesuppe, grøntsagslasagne eller en rygende varm chili sin carne. Som du kan se, er det retter som vi alle sammen kender, justeret en smule, så de ikke indeholder kød. Til gengæld indeholder de en masse lækre grøntsager og proteiner i form af nødder og bønner. Der findes endnu flere vegetariske retter her på Carrotstick, og som jeg har skrevet i mit tidligere indlæg, så findes der også rigtig mange gode vegetariske madblogs fyldt med inspirerende opskrifter.
I begyndelsen kan det måske virke uoverskueligt at skulle skære kød helt væk fra aftensmåltidet. Mit råd er, at du skal prøve dig frem. Find ud af, hvad du foretrækker. Om du bedst kan lide linser eller bønner, om du foretrækker tofu eller quorn eller måske ingen af delene. Prøv en masse opskrifter, du finder hurtigt ud af, at burgere kan laves med linsebøffer, rødbedebøffer, eller hvad du nu foretrækker. Pizza kan laves med kartoffel, suppe kan tilsættes lækre rugbrødscroutoner i stedet for bacon, lasagne kan fyldes med et hav af grøntsager, og kyllingen i wokken kan skiftes ud med tofu. Smag dig frem, eksperimenter på livet løs, og så lover jeg dig, at det snart kommer til at føles helt naturligt. Og kød… Ja, det kommer du næsten ikke til at savne.