Den nyeste råvare, som jeg for alvor har fået øjnene op for er havtorn – også kaldet ”Nordens citron”. Jeg har opdaget, at havtorn er en fødevare, som ikke alene findes lige for næsen af os i den danske natur, men at den faktisk er ganske nem at anvende i madlavningen og i basiskøkkenet.
Jeg er vildt begejstret, fordi min opfattelse hidtil har været, at havtorn er en råvare som er forbeholdt det finere restaurationskøkken. Men der er faktisk også plads til at eksperimentere med den hypede råvare i hverdagskøkkenet. Bærrene egner sig godt i ikke kun det søde køkken, men også i det salte. Desuden synes jeg, at det er spændende, at bærrene kan bruges både som det syrlige element i tilsmagningen og som en selvstændig smagsgiver.
Med dette indlæg vil jeg illustrere, hvordan havtornsaft ganske enkelt kan bruges som syren i en salatdressing, i stedet for eksempelvis citron. Det er ikke havtornens karakteristiske smag som udnyttes her, men dens syrlighed.
Havtornsaft som element i tilsmagningen
Du kan udnytte syrligheden i alle de retter, hvor du normalt tilsætter en smule syre for at skabe balance. Eksempelvis er jeg glad for at bruge den i supper. Husk at mængden varierer i forhold til rettens størrelse og smag – er retten mild, skal der mindre til, end hvis den er kraftig. Min erfaring er at mængden af havtornsaft som tilsættes, er meget lig den for citronsaft.
Se også: TV køkken – havtorn og fisk/bløddyr
Fra havtorn til havtornsaft – hvordan?
Fakta har fået et ganske glimrende alternativ, hvis du ikke har mod på at samle dine egne havtorn (hvis du har, fortæller Cecilie hvordan her). Havtorn på frost er nemlig blevet en del af Faktas varesortiment, så hvis du ikke kan finde dem i frysedisken, så spørg om ikke de kan bestille dem hjem.
Kim Gravenhorst, kok og restauratør, har skrevet bogen ”Havtorn – Nordens citron”. Med sit indledende afsnit om måder man kan gøre havtorn til en del af madlavningen og basislageret, illustrerer han, hvordan man kan lave eksempelvis både saft, sirup, puré og pulver.
Havtornsaft kan du nemt fryse ned i isterninger, så du altid har en lille portion ved hånden til eksempelvis kolde dressinger eller varme saucer. Du skal bruge 1 deciliter vand per 100 g havtorn. Det eneste du skal gøre er at koge bærrene i et par minutter og derefter lade dem køle en smule af. Herefter placeres en si i en stor skål hvori bær og saft overhældes. Mos bærrene for al saften, lad den afkøle og voila, så er du køreklar!
Mere havtorn
Hvis du har lyst til at få mere inspiration til, hvordan du ellers kan bruge havtorn ikke kun i basiskøkkenet, men også i madlavningen, kan jeg stærkt anbefale dig at tage et kig i den før omtalte bog af Kim Gravenhorst. Du kan også følge med her de næste par uger, da vi har fået lov at udgive et par af bogens opskrifter, så du selv kan begynde at eksperimentere. Forbered dig på unghanebryst med havtorn og havtornsorbet!
Læs også: Unghanebryst med havtorn
Sursød salatdressing
Tip! Dressingen egner sig godt til en simpel kålsalat af fintsnittet spidskål, finthakket persille og snittet forårsløg.
Du kan se hvordan du kan kombinere dressingen med salat og stegt blæksprutte i TV køkken-videoen, som jeg linker til tidligere i indlægget. Indlægget her er skrevet på baggrund af informationen og tilberedningen i videoen (fra 14:35).
Opskriften
1 person
Ingredienser
- 0,5 tsk honning
- 1 tsk dijonnaise (alternativt 0,5 tsk dijonsennep og 0,5 tsk mayonnaise)
- 3,5 tsk havtornsaft
- salt og peber
Fremgangsmåde
Rør honning og dijonnaise sammen i en lille skål. Tilsæt havtornsaft lidt ad gangen og smag til undervejs. Rør med salt og peber.
Afprøv dressingen ved at bruge eksempelvis et stykke kål fra den færdige salat, så du får et helhedsindtryk, når du smager til.