I mit sidste indlæg skrev jeg lidt om, hvad det vil sige at være vegetar, og hvorfor man skal blive vegetar eller bare skære ned på sit kødforbrug. I dette indlæg vil jeg komme med fem gode råd til dig, der overvejer at blive vegetar eller skære ned på dit kødforbrug.
Fem råd
Tag et valg
I bund og grund handler det om at tage et valg om at skære ned på sit kødforbrug. Om du vælger at skære kød helt fra med det samme, vælger at skære det fra et par gange om ugen eller bare én gang om ugen, det bestemmer du helt selv. Det vigtigste er, at du tager et valg og eventuelt bliver bevidst om, hvorfor det er vigtigt for dig.
Et skridt ad gangen
For de fleste folk er det at blive vegetar ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, men tværtimod noget, der sker gradvist. Måske starter man med at skære kød fra i hverdagen og vælger det vegetariske alternativ, når man er ude at spise. På den måde bliver det lige så stille en ny livsstil, som er kommet uden store ændringer på én gang. Det er en god idé at tage det i det tempo, der passer til ens førhenværende kødvaner. Hvis du spiser kød hver dag flere gange om dagen, skal du måske starte med at skære kød fra én eller to gange om ugen. Hvis du tværtimod kun spiser kød få gange om ugen, er det jo intet problem at udelukke kød helt fra kosten.
Det starter i supermarkedet
Allerede når du står i supermarkedet, handler det om at vælge nogle andre varer, end hvad du er vant til. Kurven skal fyldes med en masse grønt, linser, bønner, kikærter og selvfølgelig æg og mælkeprodukter, hvis det stadig skal være en del af din kost. Det kan virke uvant i begyndelsen, og måske også lidt mere tidskrævende. Men efter et stykke tid mærker du ingen forskel.
Tænk ud af boksen
For rigtig mange danskere består hovedbestanddelen af aftensmåltidet af kød. Man kan høre det allerede i omtalen af måltidet; Stegt flæsk med persillesovs, frikadeller med rødkål, hakkebøffer med sovs og kartofler. Hvis du har været vant til at bygge dit måltid op omkring kødet, så skal du til at tænke på en ny og anderledes måde. Måltidet skal selvfølgelig stadig bestå af både protein, kulhydrat og fedt. I stedet for at få protein fra kød, skal dine proteinkilder nu være linser, bønner, kikærter eller køderstatinger som for eksempel tofu eller quorn. Den nye måltidssammensætning er nok, det der kræver allermest tilvænning. Mit råd er at prøve sig frem. De fleste retter kan laves som vegetarretter, for eksempel grøntsagslasagne, chilli sin carne, tærte, suppe m.m.
Bliv inspireret
Noget af det sværeste ved at skære ned på sit kødforbrug eller omlægge sin kost til en fuldstændig vegetarisk kost er at finde på nye opskrifter. Hvad skal man lave i stedet for spaghetti med kødsov eller frikadeller med kartofler? Her er der heldigvis masser af hjælp at hente. Der findes tusindvis af kogebøger smækfyldt med lækre vegetarretter. Jeg kan blandt andet anbefale “Vild med vegetar” af Louisa Lorang. Hvis du bedre kan lide at finde opskrifter på nettet, så kan du blandt andet kigge forbi greenkitchenstories.com og milkingalmonds.com. Begge helt fantastiske blogs fyldt med lækre og inspirerende vegetaropskrifter, som kan omvende selv den mest inkarnerede kødspiser. Og så har vi selvfølgelig også her på Carrotstick en lang række inspirerende vegetaropskrifter liggende.