Vi vælger som regel en passende tallerken til måltidet for at få måltidet til at se ud af mere. Det er simpelthen mindre tilfredsstillende, når maden serveres på for store tallerkener, fordi selve mængden ser lille ud.
Vi påvirkes ganske enkelt af en lang række indtryk, når vi spiser, og især synssansen spiller en større rolle, end den normalt tilskrives. Det er altså ikke helt for sjov, når det siges, at vi spiser med øjnene.
Tallerkenens størrelse
Det har tidligere været meget oppe i medierne, at man ved at vælge en mindre tallerken automatisk vil spise mindre til sine måltider. At vi ved at se en lille tallerken foran os, der er fyldt op er mere tilfredsstillende end en halvfyldt stor tallerken. Argumentationen for dette var, at hjernen spiller os et puds, når vi vurdere at der er mere mad på den lille tallerken end den store, selv om det er præcis samme mængde mad på. Vi vil derfor føle os tilfredse med den lille tallerken mad, hvorimod at vi ville proppe mere mad på den store tallerken. Lyder logisk? Ja, men det er desværre ikke så simpelt.
Ny forskning viser, at det at vælge mindre tallerkener slet ikke får os til at spise mindre, måske endda det stik modsatte. Nye undersøgelser viser nemlig, at hvis vi får mad serveret på en lille tallerken er vi mere tilbøjelige til at tage to gange, da vores hjerne fortæller os, at “det er ok at tage en portion mere, vi fik jo kun en lille en til at starte med”. Hermed spiser vi pludselig to portioner i stedet for én.
I dagligdagen
Men hvad kan man så gøre i dagligdagen? Det er en god ide at prøve sig lidt frem og finde ud af hvad der virker for en selv, vi er jo alle forskellige. Her kommer vi med vores bud på, hvordan man kan spise mindre:
Til måltiderne (specielt aftensmad og usunde snacks) kan det være en god ide at anrette tallerkenerne i køkkenet, gøre dem lækre og indbydende at se på og så lade resten af maden blive i køkkenet, fremfor at tage det med ind til spisebordet. Dette gælder også hvis man skal have lidt fredagsslik eller lignende – lav en lille skål og lad resten blive i slikskabet. Hvis maden eller kagen står direkte foran snuden på en, er man også mere tilbøjelig til lige at snuppe en ekstra portion, uden at tænke over det. Hvis man derimod skal rejse sig for at hente portion nr. to, er det en større beslutning man skal tage og man når lige at mærke efter om man stadig er sulten. Hvis man stadig har lyst til portion nr. to, kan det være en god ide lige at sidde i 10 minutter og drikke lidt vand inden man går i køkkenet. Det tager nemlig kroppen lidt tid inden den føler sig rigtig mæt, så ved at vente, kan det føre til, at man skipper omgang nr. 2.
Tallerkenens farve
Et andet forsøg konkluderer, at madens farve samt farven på servicen har en indflydelse på, hvor meget mad man øser op. Spiser du eksempelvis tomatsuppe af en grøn eller blå skål, vil du øse en mindre portion op, end hvis du spiste den i en orange eller rød skål.
Forsøget konkluderer, at jo større forskel der er på madens og tallerkenens farve, des mindre mad øses der op. Forsøget viser, at vores tendens til at lade os narre af portionsstørrelsen er større, hvis der kun er en lille farvekontrast mellem maden og tallerkenen, frem for en stor. Hvis farverne næsten går i et med hinanden, bliver det sværere for øjet at definere portionens størrelse ift. tallerkenen.
I dagligdagen
Hvis du gerne vil spise sundere eller generelt vænne dig til at spise mindre portioner, kan du med fordel investere i et par festlige middagstallerkener i forskellige farver. Så kan du tilpasse farven til din intention, spis fx gule pommes frites på en blå tallerken for at spise mindre – og salat på en grøn for at spise mere.