Der findes mange forskellige kålsorter i Danmark, nogle mere kendte end andre. Savoykålen er nok en af de smukkere kålsorter naturen har at byde på. Kålen har en flot grøn farve, og dens blade folder sig som en form for kål-rose, den er derfor meget flot i en lækker salat, hvor dens skønhed virkelig kan udfolde sig. Derfor er savoykålen virkelig en kålsort du må kende til, hvis du elsker kål.
Hvad er Savoykål?
Savoykålen stammer tilbage fra middelalderen, og menes at have sit navn fra Savoie i frankrig. Savoykålen er en stor kål, med bølgende grove blade, og kålen har en mild smag og kan have farver der varierer fra lys grøn (næsten gul), til en dyb mørkegrøn, som er den farve man oftest ser.
Næringsindhold
Savoykålen er det man klassificerer som en grov grøntsag med 3,1 gram kostfibre pr 100g. Kålen indeholder vitaminerne A, B og C, og den indeholder mineraler så som kalium og magnesium. 100 g. savoykål indeholder omkring 27 kalorier, så det er en sund og kalorielet spise.
Sæson
Savoykål er en af de mere hårdføre kålsorter, der kan klare sig godt om vinteren. Dens sæson kan strække sig fra september til december og på en mild vinter nogle gange helt til januar. Derfor er kålen en vitaminrig vinterspise.
Tip
Kålen skal have en ensartet farve, uden misfarvninger, og må ikke være slatten når det købes. Kålen kan holde sig frisk i ca. 20 dage ved temp. 2-4 grader.
[resp_image id=’38647′ caption]
Tilberedning
Savoykålen kan tilberedes på mange forskellige måder
- Du kan spise kålen rå, og det kan snittes fint og kommes i salater
- Du kan stege kålen på panden, som indholdet i for eksempel wokretter
- Kålen kan bruges til kåldolmere
- Man kan bruge kålen som erstatning til madpandekager/fladbrød og fylde det med oksekød eller falafel.
- Det kan også stuves eller dampes
En nem salat med Savoykålen og sæsonens andre grøntsager:
Det skal du bruge
- Et kvart Savoykål
- 2 store æbler
- 5 gulerødder
- 1 rødløg, eller en lille skål syltede rødløg
- 1 stor håndfuld valnødder
- 1 stor appelsin
Sådan gør du
Skyl alle grøntsagerne grundigt. Snit eller hak savoykålen fint, hak æblerne og appelsinen groft og riv gulerødder og bland det hele sammen. Pynt toppen med friske eller gerne syltede rødløg og drys med hakkede valnødder.
Dressing kan være en simpel olivenolie og æbleeddike dressing smagt til med salt og peber.
Links til flere opskrifter med savoykål
(aarstiderne.com) Wok med savoykål
(sæson.dk) Coleslaw med savoykål
(madogbolig.dk) Salat med savoykål
Kilder: sæson-web.dk, frida.fooddata.dk, madpyramiden.dk, foodsam.dk