Når jeg hører ordet pizza tænker jeg straks fedtet ost, skinkestrimler og duften af friture – og lur mig om der ikke gemmer sig andre ude bag skærmen med samme tanke. Pizza er junkfoodens ukronede konge, hvis man spørger mig og når den skal laves hjemme, er det ofte pizzariaets version der forsøges efterlignet. Det vil vi her på Carrotstick.dk dog have sat en stopper for! Lighedstegnet mellem pizza og usundt skal fjernes, for denne nemme, runde spise kan sagtens leve i forening med de officielle kostråd.
Her kommer et par hurtige tips til en sprød, lækker, SUND pizza:
Meltyper
Skift hvedemelet ud med fuldkornsmel som rugmel og grahamsmel. På denne måde får du flere fibre og mere fuldkorn indenbords.
Tomatsovs
Lav din egen tomatsovs af hakkede tomater, hvidløg, oregano, olivenolie og salt. På denne måde undgår du tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og unødigt sukker fra de forarbejdede versioner du finder på hylderne i supermarkederne. Derudover får du også et tilskud af umættede fedtsyrer fra olivenolien.
Mindre ost og rigtig ost
Skær ned på osten og sørg for – hvis du køber den revet – at der rent faktisk står ost på pakken. Poserne med “pizzatopping” vildleder forbrugeren til at tro der er ost i produktet, selvom det rent faktisk er en kunstigt fremstillet erstatningsvare. Prøv eventuelt at skifte den revne ost ud med frisk mozzarella eller revet parmasan – det giver en anderledes smag, men samme konsistens.
Husk det grønne
Fyld pizzaen med peberfrugt, squash, champignon, cherrytomater, oliven, krydderurter og anderledes kød end de sædvanlige skinkestrimler og bacontern. Prøv med parmaskinke, skaldyr eller kylling og brug kalkunbacon istedet for svin, hvis du godt kan lide den røgede smag. Alt godt fra køleskabet kan bruges og kun fantasien sætter grænser!
Tag børnene med i køkkenet
Pizza er en god børneret. De kan være med under hele processen og får de medbestemmelse i, hvilke grøntsager der kommer på, er der større chance for de smager på herlighederne.
Den sprøde bund
Varm bagepladen op i ovnen inden pizzabunden kommer på som alternativ til en bagesten. Forbag pizzabunden med tomatsovsen og bag den færdig med fyldet på – så er der større chance for at bunden bliver sprød og lækker.