What? Is med RØDBEDE? Som i dessert med rodfrugter? Ja! Denne opskrift på rødbedeis fandt jeg på for lidt siden, da jeg havde beets on the brain… Så jeg starter hermed rødbedefesten, og er der noget bedre tidspunkt netop nu, hvor den er i sæson?
Denne is er et festligt og farverigt alternativ på dessertbordet. Den er sødet med dadler og et alternativ til de som ønsker at lave is uden laktose eller mælkeprodukter. Den er sød i sig selv, men da rødbedesmagen for mange er uvant i en dessertsammenhæng, serverer jeg den gerne med en chokoladesauce, for at give desserten en mere velkendt følelse.
Opskriftens ingredienser og smag
Dadler er velegnede til at søde isen, da det er min erfaring, at de tager rødbedens lidt jordede eftersmag, men uden at fjerne dens ellers karakteristiske smag og milde sødme. Rødbeder komplimenteres desuden godt af kakao og carob (carob giver kakaosmag, men uden at opkvikke). Har du eksempelvis prøvet en rødbede-dadel-kakao smoothie? I den forlængelse tilfører mandelsmøren en smule ekstra dybde i smagsnuancerne, men kan sagtens udelades. At bruge cashewnødder som base, giver mulighed for at lave en let laktosefri dessert og stadig opnå en cremet og lidt flødeagtig konsistens. Idéer til variationer får du i bunden af indlægget.
Hidden message: Kun din kreativitet sætter grænsen!
Tips:
- At lave is på en base af cashewnødder, en smule iblødsætningsvand, dadler og mandelsmør er et super godt udgangspunkt for andre laktosefri varianter. Eksperimenter med mængderne i forhold til andre frugter og smagsnuancer. Prøv eksempelvis at tilsætte jordbær, banan og kakaopulver eller en anden slags crunch.
- Du kan eksperimentere med at erstatte mandelsmør med peanutbutter. Vær dog opmærksom på, at peanutbutter har en mere markant smag og kan overdøve rødbedesmagen.
- Er du ekstra modig, kan du tilføje chokoladesaucen et strejf af lakrids for endnu et twist.
- Kokosolie, carobpulver, mandelsmør og flydende stevia kan købes i helsekosten eller i velassorterede supermarkeder.
- Stevia kan erstattes med 0,5-1 tsk sirup. Jeg synes at lys agavesirup er god, fordi den er forholdsvis smagsneutral.
Opskriften
2 personer
Rødbedeis
- 1 dl usaltede, rå cashewnødder
- 1 dl vand
- 70 g friske dadler, udstenede
- 100 g rødbede
- 1 spsk mandelsmør (kan udelades)
- Evt. 1-2 spsk pekannødder
Chokoladesauce
- 1 spsk kokosolie
- 1 spsk carob- eller kakaopulver
- 2-3 dråber stk flydende stevia
- 1 knsp fint salt
Evt.
- 1/4 tsk lakridspulver
Fremgangsmåde
Læg cashewnødderne i blød i 1 dl vand i minimum 30 minutter, men gerne i 4 timer. Jo længere iblødsætning, jo mere cremet en is.
Blend nødder med vand og dadler til en cremet konsistens. Skræl rødbeden og skær den i mindre stykker. Tilsæt rødbede og mandelsmør og blend til massen igen er ensartet. Ønsker du crunch, hak da pekannødderne groft og vend dem i iscremen. Put iscremen i en beholder og frys i 4-6 timer eller natten over. Tag isen ud af fryseren 15-20 minutter før den skal spises.
Smelt kokosolien i en lille skål i et vandbad (eventuelt i en kop med varmt vand, da kokosolie smelter hurtigt, og det er ikke nødvendigt at tænde for komfuret). Rør kokosolien med kakao eller carob, stevia eller dit foretrukne sødemiddel, salt og eventuelt lakridspulver.
Lækker med den rødbedeis ! – Det gav festen i går et lille kick … jeg brugte dig denne her chokoladesovs … http://xorac.dk/start/chokoladesovs/
Det glæder mig, den kan i hvert fald bidrage med et overraskelsesmoment! Og den chokoladesovs du valgte istedet, lyder bestemt også til at komplimentere den godt 🙂