Når vi handler ind, støder vi på mange forskellige mærkningsordninger, og det kan ofte være svært at finde ud af, hvad de forskellige typer betyder. For at give dig svar på undrende, har jeg lavet en række indlæg, hvor du kan få beskrevet det enkelte mærke. Du kan se alle indlæggene i serien her.
I Danmark er det officielle mærke for økologi det røde statskontrolleret økologimærke. For at kunne opnå dette mærke er der nogle krav, der skal opfyldes. Det er kriterier, der sætter fokus på miljøet, dyrevelfærd og kvaliteten.
- Der må kun benyttes 49 tilsætningsstoffer, hvor der i konventionelle (almindelige) produkter må benyttes ca. 370.
- Der må ikke være brugt nogle sprøjtemidler. Det vil sige, at der ikke findes nogen skadelige kemiske rester i produktet, som for eksempel pesticider.
- Det er tilladt at bruge op til 5 % konventionelle ingredienser i et økologisk produkt. Dette skyldes, at det kan være svært at skaffe enkelte nødvendige råvarer økologisk.
- Fødevaren skal være pakket i Danmark, men råvaren må gerne komme fra udlandet.
- Der er mere strikse krav til bogføringen i økologiske virksomheder. Dette gøres for at fødevarekontrollen kan undersøge leverandører og sikre, at råvarerne i produkterne rent faktisk er økologiske.
- Derudover bliver de undersøgt oftere end konventionelt dyrkede fødevarer (en gang om året).
- Dyrene skal desuden have adgang til udendørsarealer fra den 15. april til den 1. november, hvor de skal have dagslys i minimum seks timer og adgang til frisk græs.
Certificering
Men før et produkt kan blive certificeret til det danske økologimærke SKAL det være godkendt til EU forordningens økologimærke. Det blev fra juli 2012 lovpligtigt, at alle økologiske fødevarer skal bære EU’s økologimærke. Det gør definitionen af økologi mere harmoniserende i EU’s lande. Men reglerne til det Europæiske økologimærke er mildere end til det danske, da det skal dække en bredere produktion. Der kan derfor være produkter, som har det europæiske øko-mærke, men ikke det danske øko-mærke, hvilket betyder, at produktet følger europæiske standarder, men ikke opfylder de danske.
Så kort sagt, hvis du gerne vil have færre sprøjtemidler og tilsætningsstoffer samt god dyrevelfærd, så skal du gå efter økologimærket næste gang, du handler.